Jak přežít karanténu? Máme pro vás tipy k poslechu

26. březen 2020

Probrali jsme se za vás naším archivem a vytipovali jsme to nejlepší. Najdete tu nečekané chuťovky pro fanoušky Historie českého zločinu, milovníky Toulek českou minulostí a dalších pořadů. Vybere si každý.

Tipy k poslechu

Pro fanoušky Her a četeb

Český rozhlas si pro všechny fanoušky rozhlasových her a četeb připravil dárek: prodlouženou karanténu vám pomůže zkrátit prodloužená doba poslechu. Vybraná díla vám totiž budou na webu k dispozici celý měsíc po odvysílání.

Dvojka ale má v archivu i ty kousky, které můžete poslouchat neomezeně. Třeba seriál Zamilovaná dvojka>> listuje milostnou i erotickou literaturou. Najdete v něm i pasáže z Boccacciova Dekameronu, kde lidé utíkají před nákazou na venkov a pro zkrácení dlouhé chvíle si vyprávějí lechtivé příběhy.

Všechny díly Zamilované dvojky>>

I v době izolace a karantény se dá cestovat. Díky vaší vlastní fantazii. S naší rozhlasovou hrou živě můžete cestovat hned dvakrát. Jednak se pomocí obrazu přesunout do našeho nahrávacího studia a jednak se díky fantazii Julese Verna vydat Ze Země na Měsíc. Tyhle hranice totiž nikdo nehlídá.

 

Pro fanoušky Historie zločinu a Standy Motla

Autorkou pořadu Historie českého zločinu je Bronislava Janečková, která spolupracuje i na pořadu Stopy, fakta, tajemství... Před lety pro Dvojku právě i ve spolupráci se Stanislavem Motlem připravila unikátní 12dílnou dokudramatickou sérii Příběhy 1. světové války.

Podobně jako Historie českého zločinu i Příběhy 1. světové války>> vycházejí z autentických dokumentů. Z dopisů z fronty, deníkových záznamů a válečných zpráv. Skutečné události pak inscenují herci. Každý díl má jen 15 minut.

Poslechněte si jeden z Příběhů 1. světové války. Z doby, kdy nemocnice praskaly ve švech, v obchodech nebylo dost jídla a nikdo nevěděl, jak dlouho to ještě potrvá...

 

Pro fanoušky Toulek českou minulostí

Josef Veselý a jeho legendární brněnská parta léta pořádali toulky do nejzajímavějších momentů českých dějin. Devízou pořadu je nadhled a současný, často ironický komentář, který minulost přibližuje a pomáhá se v ní vyznat.

Před lety pro Dvojku připravil podobnou výpravu zaměřenou čistě na osobu a dobu Karla IV. spisovatel Petr Stančík. Komentáře se tentokrát zhostil Vojta Dyk. V Audiotahácích Karel je king>> najdete třeba příběh o tom, jak byl Karel místo ve školce zavřený. Ale ne doma!

Fanoušci modernější historie se zase díky našemu webovému projektu Den s Anthropoidem>> a interaktivním mapám v něm můžou virtuálně toulat ve stopách parašutistů Gabčíka a Kubiša. Anebo prostřednictvím unikátních sférických fotek se zvukem vstoupit i do krypty, kde přišli o život.

 

Pro milovníky pohádek

I přes vlnu solidarity se přece jen vždycky vynoří nějací podvodníci, kteří se snaží využít kritickou situaci ve svůj prospěch. Barbara Haplová pro Dvojku už v minulosti připravila pohádkový seriál, kde se to podvodníky jenom hemží. Mají dokonce i svoji vlastní zemi Podvodí.

 

Pro fanoušky seberozvoje

Čas domácí izolace je ideální příležitostí vydat se na cestu do vlastního nitra. Dokuseriál>> Na cestě zachycuje vlastní pátrání i Novodobé Kněžky Bohyně, psychonauty, kteří provozují šamanské rituály s medicínami, nebo cestu lidí, kteří hledají své vlastní Já pomocí meditací na sebe sama.

 

Pro boj s ponorkovou nemocí

Dlouhý pobyt v izolaci doma jen s blízkými může způsobit ponorkovou nemoc. Lépe se s ní dá bojovat, pokud zrovna váš spolubydlící není sociopat se zálibovou v návykových látkách a zvláštní schopností vás podceňovat a urážet.

A když se navíc právě kvůli dokumentům k ponorce dostane do státních služeb, je s ním tuplem k nevydržení. Poslechněte si, jak to zvládal doktor Watson, v naší hře živě.

 

Pro milovníky filmů pro pamětníky

Že krize se nejsnáze zahání zábavou, dokazoval i seriál České televize Bohéma o tom, co za drama se skrývalo pod klidnou hladinou protektorátních komedií. Na události v seriálu jsme reagovali sérií dokumentů, které děj uváděly na pravou míru.

V projektu Co v Bohémě nebylo?>> najdete autentické záznamy dobových projevů, rozhovory s historiky, pátrání Stanislava Motla i odhalení osudů těch, které TV seriál vynechal.

Svoje povědomí o tehdejší době můžete ještě navíc doplnit sérií dokumentů Hrdinové z barikád>>, který poměrně podrobně popisuje události Květnového povstání. Víte třeba, co je pravda a co výmysl v Drdově povídce a následném filmu Němá barikáda?

Všechny díly Hrdinů z barikád>>

 

Pro fanoušky Stoletéto staříka, který vylezl z okna a zmizel

Spousta lidí by dnes po vzoru jednoho švédského stoletého staříka nejraději vylezla z okna a zmizela. Pokud se vám líbil tento román, nabízíme dramatické zpracování života jiného Seveřana.

Je jím nositel Nobelovy ceny za fyziku a dánský vědec, podle kterého je pojmenovaný první kvantový model atomu. S myšlenkami pohlcenými do složitých vzorců, v bezvědomí při útěku před fašisty, s tajnými agenty v zádech až k výbuchu atomové bomby.

 

Pro fanoušky Osudových žen

Dnes jsou často v první linii ženy. Zástupy zdravotních sester, pečovatelek, pracovnic supermarketů... Právě na roli žen v našich dějinách se zaměřuje dokudramatická série Osudové ženy. Ještě před ní ale Dvojka vysílala podobně zaměřené Příběhy slavných>>.

I v nich najdete dramaticky zpracované osudy výjimečných žen. Jako třeba téhle herečky, kterou v dokudramatu ztvárnila Kateřina Brožová a sekunduje jí Taťjana Medvecká. Příběh inscenuje tajemné setkání v ordinaci a herečku nahlíží z nečekaného úhlu.

Podobným způsobem jako Osudové ženy, tedy rozhovor s odborníkem doplňovaný dramatickým zpracováním popisovaných událostí, byl připravován i pořad Vzduch je naše moře>>.

I v historii českého letectví najdete ženská jména. Věděli jste, že první česká pilotka (a teprve 13. na světě) byla operní pěvkyně? Snad vás aspoň tenhle pořad povznese nad současné trable.

autor: rota
Spustit audio

Související