Helena Benešová: Někdy člověk nevypadá. Jana Štěpánková v roli matky, která řeší nečekané problémy s dospívajícím synem

24. srpen 2023

Ve středu 16. srpna, krátce před svými stými narozeninami, zemřela prozaička a autorka rozhlasových her Helena Benešová. Od konce 60. let, kdy zahájila spolupráci s Českým rozhlasem, napsala dvě desítky her nejrůznějších žánrů pro dospělé i pro děti – většina vznikla v dramaturgii Josefa Hlavničky. Na Dvojce ji připomínáme monodramatem Někdy člověk nevypadá. Monolog ženy, která řeší nečekané problémy s dospívajícím synem, se stal hereckou příležitostí pro Janu Štěpánkovou.

Účinkuje: Jana Štěpánková
Napsala: Helena Benešová
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 1986

Psaní si Helena Benešová (30. srpna 1923 – 16. srpna 2023) držela jako svého druhu koníčka. Spíš než za spisovatelku se označovala za pozorovatelku, která za to, co vytvořila, vděčí schopnosti naslouchat lidem kolem sebe. Ať už to byly povídky, knížky pro děti, televizní nebo rozhlasové scénáře, vycházejí z příběhů z autorčina okolí nebo z jejích vlastních zážitků z dětství. Mnoho z nich dostalo podobu rozhlasových komedií – Královna Anna (1976), Malá nemorální historie (1979), Píseň o nose (1980), Bětka Veselka (1986), A just věřím na duchy! (1991). Několik zpracovala v detektivním žánru: Šerloček (1968), Vražda na Císařské aleji (1986). Opakovaně se vracela k problémům rodinného soužití, vztahům mezi rodiči a dětmi. Sem patří její hry Dědictví (1987), Klub Štresáků (1989) a především monodrama Někdy člověk nevypadá (1986), za které získala v roce 1987 hlavní cenu na festivalu Prix Bohemia Radio.

Dramaturg Josef Hlavnička, který v roce 1967 přijal k realizaci autorčinu vůbec první rozhlasovou hru – detektivku s mladičkou hlavní hrdinkou, které pro její zálibu v kriminálních příbězích nikdo neřekne jinak než Šerloček – o Heleně Benešové říkal: „Mezi charakteristické vlastnosti rozhlasových her Heleny Benešové patří kromě jiných také jedna dost vzácná. Autorka, která se v posledních desetiletích soustřeďuje hlavně na psaní pro rozhlas, je totiž opravdu původní svým příznačným, neokázalým způsobem. … Původnost talentu je dar, jehož nedostatek mnozí nahrazují kvantitou psaní, řemeslnou šikovností, ochotou kdykoli přiskočit, vyhovět, napsat cokoli, aspoň v dramaturgii hromadných sdělovacích prostředků. Na tento inflační mumraj Benešová nikdy nepřistoupila. Píše poměrně málo, zato se víc rozhlíží, naslouchá, uvažuje…“ 

Roli matky v dramatickém monologu ženy, která musí nečekaně čelit krizi svého vztahu s dospívajícím synem, ztvárnila Jana Štěpánková. Režisérkou inscenace byla Hana Kofránková.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.