Bude to velká oslava, ale možná i velká tečka, připouští Petr Salava

19. únor 2022

Někdejší moderátor Nočního proudu a diskžokej Petr Salava je také prezident fotbalového klubu Amfora. Ten založil v devatenácti letech. Klubem prošlo za bezmála půl století asi 350 osobností. Dnes má bohužel i nebeskou jedenáctku a tím posledním je zpěvák Meky Žbirka.  Nezapomenutelným momentem v uměleckém životě je pro Petra Salavu Nagano. 

„Plány byly odvážné, letos to bude už 48 let. Za tu dobu jsme odehráli už 729 zápasů, vidělo nás na milion diváků. Klubem prošlo asi 350 osobností, jako například Josef Bican, Andrej Kvašňák, Franta Veselý, Antonín Panenka, Karol Dobiáš, Honza Berger. A také umělci Jiří Hrzán, Jiří Schelinger, Michal Tučný, Jaroslav Satoranský, Karel Šíp, Ondřej Vetchý a další.“

Současnost Amfory

„Dnes máme bohužel i nebeskou jedenáctku. Má už 35 členů, tím posledním byl Meky Žbirka.“ A blíží se i kulaté narozeniny klubu: „Bude to velká oslava, ale možná i velká tečka. Mladí umělci už méně sportují a takových fanatiků, jakými byli Karel Šíp, Honza Rosák nebo Karel Vágner už ubývá. Můj sen je dotáhnout Amforu do padesáti, udělat galavečer a pak uvidíme…“

Nagano bylo skvělé

Nezapomenutelným momentem v uměleckém životě je pro Petra Salavu Nagano. „Než se olympijští vítězové vrátili na Staroměstské náměstí, měl jsem za úkol návštěvníky deset hodin bavit. Spolu se mnou tam byl Martin Dejdar, základem byla moje diskotéka. Když jsem pustil třeba Okno mé lásky od skupiny Olympic, refrén opakoval obrovský dav lidí, šel mi mráz po zádech,“ vzpomíná.

V poslední době Petr Salava vydal knihu: Zápisky o válce koronavirové, veselé příběhy do neveselé doby, 111 textů vzpomínek na dobu diskoték, fotbalu i cest.

Spustit audio

Související