Zpátky na svobodě a O muži v ženském těle. Dva studentské dokumenty o různých podobách životní (ne)svobody

28. červen 2015

Tentokrát jsme v programové řadě dokument vybrali k poslechu dva dokumenty studentů oboru Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na Divadelní fakultě JAMU v Brně. Ta vychováná nadějné a nové autory, potenciální i rozhlasové tvůrce.

Na Divadelní fakultě JAMU v Brně studují obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika. Jsou to nadějní a noví autoři, potenciální i rozhlasový tvůrci. Poslechněte si jejich práci.

Jakub Votýpka: Zpátky na svobodě aneb Portrét kdysi nadějného člověka

Příběh Martina Horáka. Kdysi nadějný student se po smrti otce a staršího bratra stal beznadějným případem. Po rvačkách a neúspěších ho vyhodili ze školy. Začal vařit pervitin. Stal se na něm závislý. Nakonec se kvůli řízení automobilu v opilosti dostal do vězení.

Jakub Votýpka

Sestra ho odepsala, matka situaci psychicky nezvládla a přestala ho navštěvovat. Martin sice ve vězení zase někomu rozbil hlavu, ale už podruhé v životě prý proto, že se bránil ponížení. Kvůli jinak vzornému chování mu byl nakonec trest zkrácen, a on se už těší na svobodu.

Žaneta Caletková: Chci být tím, čím jsem aneb O muži v ženském těle

Časosběrný dokument sleduje mladého Dannyho, který prochází proměnou z dívky v chlapce. Danny je zachycený nejprve v optimistické fázi svého rozhodnutí a prvního období proměny. Pak se ale objeví psychické obtíže, problémy s okolím (spolužáky, učiteli) a nakonec nechuť vůbec komunikovat.

Žaneta Caletková

Dokument může sloužit jako memento. Formou konkrétního příběhu upozorňuje na mimořádnou náročnost, rizikovost podobného rozhodnutí ke změně pohlaví.

Má potenciál varovat případné další mladistvé zájemce, kteří mohou být vedeni spíše zmatkem a iluzemi než důkladnou informovaností a zralou úvahou. Jedná se o poctivé vyprávění zvláštního a zajímavého individuálního osudu, a to i s detaily, o kterých běžně neslýcháme.

Dramaturgie Alena Blažejovská, režie Radim Nejedlý. Vyrobila Tvůrčí skupina Regiony v Brně.

autoři: Žaneta Caletková , Jakub Votýpka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.