Znáte jablečnou šarlotku? V Toboganu ji upekla šansoniérka Renata Drössler a přidala i recept
Šansoniérka, kterou mnozí považují za nástupkyni Hany Hegerové. S Alešem Cibulkou se setkali v Toboganu v pyžamu.
„Tahle baba je zajímavá,“ představuje šansoniérku Renatu Drössler Aleš Cibulka v úvodu Toboganu v pyžamu.
„Jsem životní optimistka, se mnou je dobře,“ říká zpěvačka a ukazuje dezert, který upekla. „To je šarlotka, dám vám recept,“ pokračuje v povídání.
Renata Drössler pochází z Třince, vyrůstala v polské menšině. Místní řeč považuje za polský jazyk zlomený češtinou. „Říkáme tomu po našemu,“ vysvětluje Aleši Cibulkovi. Šansony zpívá v mnoha jazycích, nyní připravuje vystoupení v jidiš. Zpívala v Semaforu a v muzikálech. „Šanson je vlastně herecká píseň,“ představuje pěvecké umění, ve kterém vyniká.
Jablečná šarlotka z Tater podle Renaty Drössler
„Jeden z nejlepších jablečných koláčů, jaký jsem kdy upekla. Křupavý koláč se rozplývá v ústech. Je to povinný koláč v době sezony dozrávání jablek,“ doporučuje zpěvačka.
- Suroviny na křehké těsto:
- 500 g pšeničné mouky
- 250 g studeného másla
- půl šálku moučkového cukru
- 2 lžíce prášku do pečiva
- 2 žloutky
- 2 lžíce 18% zakysané smetany
- Suroviny na jablečnou náplň:
- 2–3 kg jablek
- 2–3 čajové lžičky skořice
- cukr podle chuti (lze vynechat, pokud jsou jablka sladká, přidala jsem asi 1/4 šálku)
- strouhanka na podsypání
Všechny přísady smíchejte dohromady, těsto rychle promíchejte. 2/3 těsta vložte do pekáče o rozměrech 25 x 40 cm (dříve vyloženého papírem na pečení), propíchejte a nechte 30 až 60 minut v chladu. Zbytek těsta vložte také do ledničky (můžete ho dát i do mrazničky).
Umyjte jablka, oloupejte je, odstraňte jádřince, rozdělte je na čtvrtiny a poté je nakrájejte na tenké plátky (nejrychleji pomocí kuchyňského robota). Přidejte cukr a skořici podle chuti, promíchejte (nevypouštějte šťávu).
Vychlazené těsto ve formě vytáhněte z lednice a pečte po dobu 10–15 minut při 180 °C. Vyjměte, posypte strouhankou (několik polévkových lžic), aby absorbovala přebytečnou vlhkost z jablek. Položte na něj jablka a zbývající část (1/3) těsta nastrouhanou na struhadle.
Pečte asi hodinu při 160–180 °C. Po vychladnutí posypte práškovým cukrem.
Související
-
Tobogan v rouškách: Nevím, jak Roman Víšek vypadá, i když sedí vedle mě, říká Světlana Nálepková
Podívejte se na video s hosty Světlanou Nálepkovou, Radimem Uzlem a Romanem Víškem. Moderuje Aleš Cibulka.
-
Jiří Lábus, Miroslav Táborský a Matouš Ruml vyhlašují v Toboganu nejlepší dětskou audioknihu
Soutěž o nejlepší dětskou audioknihu minulého školního roku. Hosté: patron soutěže Matouš Ruml, Alan Piskač, Jiří Lábus, Miroslav Táborský. Moderuje Aleš Cibulka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka