Zlatovláska. Klasická česká pohádka s Janem Potměšilem, Vladimírem Rážem a Alenou Vránovou

28. srpen 2022

Babka bylinářka přinese králi vzácného úhoře, tzv. bílého hada. Když ho král sní, bude rozumět řeči zvířat. Nedobrý panovník, který touží jen po moci a kráse, chce vědět, co si o něm povídají pes a kozel. Proto si nechá úhoře okamžitě připravit k obědu. Jenže mladý Jiřík si při přípravě prazvláštní pochoutky kousek uždibne... Na motivy stejnojmenné pohádky Karla Jaromíra Erbena napsal František Pavlíček a v roce 1991 natočil režisér Karel Weinlich.

Jiřík po ochutnání bílého hada porozumí řeči zvířat. A kvůli zaujetí hádkou dvou ptáků přelije při královského hostině pohár vína. Ptáci se totiž přou o zlatý vlas krásné panny. A ví to i král.

Jiříka za trest vyžene, aby mu Zlatovlásku přivedl. Jiřík na své cestě ještě několikrát potká babku bylinářku, která hada přinesla. A taky bude mít možnost vyzkoušet si dobrotu svého srdce i vděk těch, kterým sám pomohl.

Osoby a obsazení: Jan Potměšil (Jiřík), Lenka Jelínková (Zlatovláska), Alena Vránová (kmotra), Jan Teplý (král), Vladimír Ráž (otec Zlatovlásky), Zuzana Davidová, Hana Štrůdlová a Hana Drozdová (mouchy), Jana Andresíková (kačena), Jiří Klem (houser), Marcela Teichmannová a Věra Slunéčková (ptáčci), Dominika Furmanová a Jana Svobodová (mravenci), David Schneider a Martin Sobotka (krkavci), Jiří Schwarz a Antonín Hardt (rybáři) a Lenka Kořínková (ryba)
Napsal: František Pavlíček na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena
Dramaturgie: Eva Košlerová
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvukové efekty: Hana Brothánková
Zvuková spolupráce: Lenka Vintrová
Hudba: Petr Mandel
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: v roce 1991

Kupujte na Radioteka.cz

Hledáte audiopohádky na dobrou noc zdarma? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a pohádky zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související