Žižka bojoval za svobodu stejně jako dnes Ukrajinci, myslí si režisér Jákl

26. srpen 2022

Nejdražší film v dějinách české kinematografie Jan Žižka bude mít v září premiéru. Jen o den později bude v Americe. Režisérem, scenáristou i producentem je Petr Jákl, autor snímku o Jiřím Kajínkovi nebo filmu Ghoul, který tematizuje hladomor na Ukrajině ve 30. letech. „Na anglické Wikipedii jsem našel, že Žižka byl jedním ze sedmi nikdy neporažených vojevůdců, jako Čingischán nebo Alexandr Veliký,“ popisuje Petr Jákl svou inspiraci. 

Investory pro svůj snímek hledal několik let, nakonec se mu podařilo najít americkou firmu, kterou zaujal už jeho film Kajínek.

V Americe zjistili, že když něco řeknu, opravdu to udělám.
Petr Jákl

„Vždy jde o dlouhodobou investici. Nemusí se to vrátit hned z prvních zisků. Film vydělává klidně 50 let, v prvních letech větší peníze, později menší, ale pořád je jich dost,“ dodává režisér.

Žižkův boj za svobodu

Přestože by se mohlo zdát, že dnešní doba hospodářské krize a války na Ukrajině kultuře nepřeje, Jákl ji považuje za velmi vhodnou k uvedení svého filmu do kin.

„Když začala válka, tak jsem si uvědomil, že Jan Žižka je filmem o boji za svobodu, o naději. Myslím si, že v současnosti s sebou nese obrovské poselství. Ve chvíli, kdy vidíme, že se nedaleko nás bojuje a jsme z toho vyděšení, snažíme se pomoct. O tom je vlastně i můj film. Žižka bojoval za svobodu stejně jako dnes Ukrajinci,“ míní.

Čtěte také

Historický film se nesnaží zmapovat celé období husitských válek, soustředí se pouze na krátké období v roce 1402, kdy byl Žižka ještě mladý.

Hlavní linka se točí okolo politických bojů, sleduje ale i běžný lid, který vlivem neustálých proměn politické a společenské situace ztrácel víru v autoritu.

„Politici jeden den pracovali spolu, druhý den proti sobě a pak zase spolu, nic neplatilo. A běžné tomu už přestávali věřit. To mě na tom vlastně nejvíc zajímalo: princip mezilidské pomoci a vzpoury,“ říká Jákl.

Spolupráce s hollywoodskými hvězdami

Jednou z hlavních hvězd filmu je herec Michael Caine, který hned po přečtení scénáře projevil zájem o roli ve filmu.

„Herci si většinou dávají na čas. Říkají, že příští týden dají vědět, týden uběhne a nic se nestane. Michael Caine mi jednou zavolal z neznámého čísla, když jsem byl zrovna na chatě. Představil se a já si myslel, že si ze mě dělá legraci,“ popisuje režisér. „Řekl jen, že si přečetl scénář a moc se mu líbil.“

Čtěte také

Po kariéře profesionálního judisty se Jákl k filmu dostal přes práci kaskadéra a menší role v amerických filmech natáčených v Česku.

Později se přidal ke svému otci, který produkoval české filmy. Do Hollywoodu se však podle svých slov dostal hlavně kvůli plnění slibů a závazků.

„V judu je důležitá pokora. Byl jsem zvyklý, že to, co řeknu musím udělat. Takže když jsem řekl, že za týden seženu milion dolarů, sehnal jsem je. Protože jinak bych to neříkal,“ vysvětluje.

Za důležité považuje i konexe ve filmovém byznysu. „Jsem se všemi těmi lidmi kamarád, povídám si s nimi a oni mě mají rádi. Když se všechno daří, tak je to jednoduché, ale zažil jsem i množství velmi nepříjemných situací. V takových momentech jsem se vždycky zachoval tak, aby to nikomu neublížilo. Když se dostaneme do kritické situace, nenechám je v tom. To v Americe není moc běžné,“ říká Jákl.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiu.

autoři: Barbora Tachecí , arych

Související