Zemřel grafik Vladimír Suchánek. „Elixírem pro mě byla i hudba,“ vyprávěl v posledním rozhovoru

26. leden 2021

Ve věku 87 let zemřel v pondělí malíř a grafik Vladimír Suchánek, který se věnoval knižní ilustraci, tvorbě exlibris a poštovních známek. Na Dvojce na výjimečnou osobnost zavzpomínáme ve středu 27. ledna od 21 hodin. 

Už v mládí propadl muzicírování a jako klarinetista s kapelou doprovodil nejednu tancovačku, svatbu či pohřeb. Později se naučil hrát na saxofon a zamiloval si jazz, přesto se Vladimír Suchánek proslavil jako grafik a ne jako hudebník.

Čtěte také

Pro výtvarné umění se rozhodl proto, že v hudbě si nevěřil a podceňoval své schopnosti, zatímco grafika mu přišla mnohem svobodnější. Později ale s hudbou potrefenými výtvarníky založil kapelu Grafičanka, která funguje dodnes.

Díky hudbě se seznámil i se svou pozdější ženou Vlastou. Když mu bylo 21 let, hrál se studentskou kapelou v Mariánských Lázních, kde ona byla ředitelkou dětského domova. Vzali se o dva roky později.

V hospodě mi chybí průprava, smál se ve Stříbrném větru

Nikdy nebyl hospodský typ, neflámoval dokonce ani jako student Akademie výtvarných umění. „Do hospody jsem začal chodit až ke stáru, když jsem se stal členem přátel Hrabalova stolu v restauraci u Tygra. Má to něco do sebe, ale chybí mi průprava,“ směje se Vladimír Suchánek, který je už 20 let předsedou Sdružení českých umělců grafiků Hollar.

Spustit audio

Související