Zemřel filozof Jan Sokol. Do účtování jsem se nikdy nehrnul, svěřil se v rozhovoru na Dvojce

16. únor 2021

Zemřel filozof Jan Sokol. Exministrovi školství a prezidentskému kandidátovi bylo 84 let. Na Dvojce si dnes od 18 hodin poslechněte Stříbrný vítr, kde byl hostem Jitky Novotné. Po odvysílání jej najdete na webu Dvojky i v aplikaci mujRozhlas. Zajímavý byl i jeho pohled na uprchlickou krizi, poslechněte si již nyní rozhovor s Jolanou Voldánovou. 

Sokol byl známý díky svému působení v akademické sféře, lidé si ho ale můžou pamatovat i jako ministra školství nebo prezidentského kandidáta. Na Dvojce si v roce 2016 povídal s Jolanou Voldánovou nejen o uprchlické krizi v Evropě.  

Čtěte také

„My jsme si toho nevšimli, ale přistěhovalci tu byli už dlouho. Třeba Vietnamci, Ukrajinci a další. A přestože je zde cizinců méně než na západě, není jich úplně málo,“ připomínal Jan Sokol v rozhovoru.

Co ale před pěti lety říkal na migraci z islámských zemí? „Největší uprchlická vlna, která k nám přišla najednou, byli v letech 1991 až 1992 bosenští muslimové. A vůbec nic se nastalo,“ řekl. Zásadní podle Sokola bylo, že se zde dokázali domluvit a veřejnost byla spíše na jejich straně.

Jaké byly jeho názory na uprchlíky mezi akademiky? A proč začal psát na českou verzi internetové encyklopedie Wikipedia? 

autoři: ert , Jolana Voldánová
Spustit audio

Související