Zdravá svačinka? Těžko! Test müsli tyčinek
Cukr, palmový olej a škodlivé transmastné kyseliny. Na přínos pro vaše zdraví zapomeňte!
„Müsli tyčinka jako zdravá svačinka? To je hodně odvážné tvrzení.“ Olga Šlesingrová z časopisu dTest ale připomíná, že česká legislativa ani pojem müsli tyčinka nezná. Zná pouze müsli. A to popisuje jen velmi vágně. „Ať výrobce použije jakoukoliv recepturu, tak se do toho vejde.“
Podle Šlesingrové by müsli tyčinka měla obsahovat jen základní suroviny: vločky, sušené ovoce, ořechy. Rozhodně ne žádné přídavné nebo nežádoucí látky (plísňové jedy, transmastné kyseliny). „Taky by neměla být plná cukru nebo glukózo-fruktózového sirupu. Ale právě to je velice časté.“
Müsli podle české legislativy
Směs mlýnských obilných výrobků upravených vločkování, extrudováním nebo jinou vhodnou technologií, k nimž jsou přidány další složky, zejména jádra suchých plodů a sušené nebo jinak zpracované ovoce a látky upravující chuť, vůni nebo konzistenci.
Palmový olej je tuk s vysokým množstvím nasycených mastných kyselin. Proto se obecně považuje za zdraví škodlivý (např. podle Světové zdravotnické organizace). Názory na to se ale různí. Druhý aspekt jsou ale ekologické katastrofy v zemích, kde se palmový olej těží. Protože je levný, pěstuje se v čím dál větší míře a devastuje místní floru a faunu.
Co přesně se testovalo
Do testu si vybrali pouze müsli tyčinky v jogurtové polevě. Zkoumal se v nich právě obsah cukru, škodlivých transmastných kyselin, plísňových jedů, palmového oleje, konzervantu siřičitanu sodného, kterým se ošetřují meruňky, a obsah vlákniny.
„Vláknina je vlastně jediný benefit müsli tyčinek. Přitom podle obsahu vlákniny se ty tyčinky mezi sebou hodně liší.“ A výsledky? „No, nechci úplně říct, že tyčinky jsou horší a ještě horší...“ naznačuje Šlesingrová, co si myslí.
Vítězové dTestu
Z meruňkových byla nejlépe hodnocena Albert Quality Müsli tyčinka meruňka v jogurtu. A z jahodových Fit Frutík jahoda v jogurtu.
Pokud ale chcete skutečně zdravou svačinku s vysokým obsahem vlákniny, zkuste raději sušená jablka. „Když srovnáme müsli tyčinky se sušenými jablky, tak se ten podíl vlákniny pohybuje zhruba na polovině a méně,“ vypočítává Šlesingrová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.