Zbourej nebo oprav dům nejen po babičce, tak by se mohl jmenovat projekt na zvelebení obce Topolná

12. říjen 2023 16:40

Topolná na Uherskohradišťsku nabízí majitelům dlouhodobě neobydlených domů příspěvek na jejich rekonstrukci nebo demolici a výstavbu nového domu. Chce tak zlepšit vzhled obce i přilákat nové obyvatele.

V Topolné na Uherskohradišťsku se chtějí zbavit dlouhodobě neobydlených domů, které hyzdí vzhled obce. Jejich majitelům proto nabízí příspěvek na rekonstrukci nemovitosti nebo její demolici a postavení nového domu.

Dotace jsou ve výši 80 nebo 120 tisíc korun.  Základní podmínkou je, že dům je neobydlený, dokončení investice je do tří let a na dané adrese musí vzniknout minimálně jeden nový trvalý pobyt.

V obci aktuálně evidují přes 40 neobydlených domů, ve kterých nikdo nemá trvalé bydliště. Jak uvedl nezávislý starosta Topolné Roman Zajíček, aktuálně evidují devět žádostí o tento příspěvek, z toho čtyři už byly vyplaceny a pět je v procesu.

V reportáži nabízíme nejen podrobnosti, ale i příběh jedné z rodin, která příspěvek na rekonstrukci už využila.

Na rekonstrukce starých domů je zaměřen i nový celostátní program Oprav dům po babičce v Nové zelené úsporám, který od září 2023 nabízí příspěvky na komplexní renovace rodinných domů. Podrobnosti najdete ZDE.

Spustit audio

Související