Zámecká kaple v Novém Městě nad Metují se návštěvníkům otevírá jen při výjimečných příležitostech

16. duben 2022 07:35

Zámek v Novém Městě nad Metují o tomto velikonočním víkendu mimořádně zpřístupnil zámeckou kapli. Do ní mohou návštěvníci během roku jen nahlédnout přes oratoř. Přitom jde o barokní skvost, který se může pochlubit hned několika zajímavostmi.

Čtěte také

Jedny zámecké dveře otevíráme, příznačný chlad na nás dýchnul hned na schodišti. Kastelán Ondřej Daněk nás vede hned k dalším dveřím, které jsou o tomto víkendu hodně důležité.

Ocitli jsme se v honosně zdobeném prostoru zámecké kaple, která není běžně návštěvníkům přístupná. „Přesně tak. My ji nyní zpřístupňujeme v rámci velikonočního víkendu. Chceme našim návštěvníkům nabídnout netradiční pohled přímo z kaple. Aby viděli, jak tady baroko krásně působí spolu s freskami a štukami.“

„Je to rozsahem spíše menší kaplička, takový soukromý prostor. Ocitáme se zde v 17. století, kdy šlechta, která v té době zámek vlastnila, upravuje celý objekt z podoby renesanční do podoby barokní.

Čtěte také

„Na tomto místě stála původně věž, ale řízením osudu zde došlo k výbuchu střelného prachu při jedné selské rebelii, když zámek ještě vlastnila Marie Magdalena Trčková z Lípy, která byla údajně ke svým poddaným velmi přísná. Při tom povstání došlo k výbuchu a na 150 povstalců zde zahynulo.

Proto má kaple čtvercový půdorys? Je to dáno tou věží? „Dá se říct, že je to dáno onou věží, ale také navazujícími prostorami, protože zde potom máme druhé patro zámku a byt, ve kterém bydlel majitel zámku Václav Bartoň Dobenín s rodinou.

Zámek Nové Město nad Metují
je součástí městské památkové reservace a nachází se v západním rohu náměstí. Byl postaven společně s městem, původně jako pozdně gotický hrad, který měl město chránit. Farní pamětní kniha uvádí, že základní kámen budoucího města a hradu byl položen 10. srpna roku 1501 ve dvě hodiny odpoledne. Kámen položil sám Jan Černčický z Kácova, majitel panství.

„A v pravé části máme vstupní chodbu, takže vlastně kaple ani nemohla být větší, aby zachovala navazující zdi objektu zámku, dodává Ondřej Daněk.

Zámecká kaple v Novém Městě nad Metují na Náchodsku je mimořádně přístupná až do pondělí 17. dubna do odpoledne, kdy je běžná otevírací doba zámku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související