V secesní kuchyni na zámku v Novém Městě nad Metují vařili i pro prezidenta Masaryka

31. červenec 2015

Zámek v Novém Městě nad Metují si na nízkou návštěvnost nestěžuje. Každý rok tamní správa připraví novinku. Jedna z turistických prohlídek teď vede od půdy po sklep, kde děti plní různé úkoly. A vede přes secesní kuchyni, ve které se vařilo také pro prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

"Nacházíme se ve zhruba 100 let staré secesní kuchyni. Vařila v ní prababička současného majitele zámku", začíná svůj výklad průvodkyně Michala Šedivá.

Běžně se v kuchni vařilo zhruba pro 10 lidí.

V roce 1926 vařili kuchaři pro prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka, který tam dokonce i přespal. Jaké se podávalo menu?

To se snaží děti tipovat: "Nadívaného bažanta. Kuře? Mě nic nenapadá."

Sevírovali mu: bujón, úhoře a pstruha v rosolu, květák s holandskou omáčkou, kuře smažené obložené, kompot, puding čokoládový, dorty, zmrzlinu, ovoce a černou kávu.

A k té kávě si prezident Masaryk ještě přiobjednal své nejoblíbenější jídlo. A to byly švestkové knedlíky sypané mákem.

Čtěte také

Kuchyni narhoval známý slovenský architekt Dušan Jurkovič

Aby byla prohlídka záživnější, mají děti za úkol poznat koření podle vůně. Kuba,Sára a Anička ho poznaly bez váhání: "Zázvor!"

V secesní kuchyni na zámku v Novém Městě nad Metují vařili i pro prezidenta Masaryka

V černobílém interiéru je rozestaven dobový nábytek - také podle návrhu Dušana Jurkoviče.

V něm samozřejmě nechybí kuchyňské náčiní. Mnohé, i když se před sto lety používalo běžně, návštěvníci nepoznávají, protože do vybavení dnešních kuchyní už nepatří.

"A ještě mám jednu těžší hádanku. Tyto tři věci. Všechny se používaly na jednu věc. Prohlédněte si je. Tady nahoru se dal špunt. Nasadilo se to na lahev a zašpuntovalo", usmívá se průvodkyně Michala Šedivá.

Z kuchyně pokračuje prohlídka do sklepních prostor. Tam se podle Michaly Šedivé chodí návštěvníci bát duchů.

autor: KS
Spustit audio