Zájem o vrtání studní klesá. Pro některé lidi je to ale stále jediná možnost, jak získat vodu

11. srpen 2023 08:25

Rok od roku mají lidé menší zájem o budování nových studní. Vyplývá to z dat ministerstva zemědělství. Pro některé lidi je ale stále vrt jedinou možností, jak získat vodu pro svůj dům nebo třeba zahradu.

„Každý vrt začíná tím, že osádka zavrtá ochrannou železnou pažnici, ta má větší průměr. A teprve když se dostáváme už opravdu do pevné skály, vrtá se jenom vrtná korunka,“ popisuje technik společnosti M.T. Blatná Pavel Marek.

„Studny vás musí bavit. A když to nebaví, tak je třeba od toho utéct. Dneska obsluha, strojníci, řidiči, nikdo už to nechce dělat, kluci od toho utíkají,“ dodává.

Lidem se může v posledních letech vrt prodražit. „Když jsme asi před dvaceti lety začínali, vrtalo se do patnácti, dvaceti, pětadvaceti metrů a stačilo to. Vody bylo dost. Teď je průměrná hloubka studny pětatřicet, čtyřicet metrů i víc. Myslím si, že klesá podzemní voda,“ říká Pavel Marek.

Podle jednatelky Marcely Čmolíkové buduje společnost M.T. Blatná rok od roku méně nových studní, práce má ale i tak stále dost. „Lidé si nechávají vrtat studnu, aby ušetřili za městskou vodu tam, kde je drahá, aby nezalévali drahou městskou vodou. Naopak ti, co mají levnou vodu, využívají spíš ten levnější zdroj, navíc se o to nemusí starat, je postaráno od obce,“ uvádí.

Novou studnu si právě nechává vrtat Tomáš Honsnejman. „Získali jsme s manželkou pozemky ve vesnici Chrášťovice a chceme na nich vybudovat letní chatu. A samozřejmě voda je k tomu dost důležitá. Zatím ji tu nemáme a musíme vozit balenou,“ vysvětluje.

Suché roky 2015 až 2020 mohly za zvýšený zájem lidí o vrtané studny. Ten teď podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého postupně klesá. „Druhým faktorem může být také stále větší napojení lidí na veřejné vodovody,“ dodává. Na veřejný vodovod je v Česku napojeno celkem 96 procent obyvatel.

Spustit audio

Související