Lidé v Krátošicích na Táborsku jsou odkázáni na vodu z vlastních studní. Teď se dočkají vodovodu

16. květen 2023 11:02

Nedostatek vody komplikuje život obyvatelům Krátošic na Táborsku. Jsou odkázáni na vlastní kopané studny nebo vrty. Vody je ale málo, navíc je nekvalitní. Pomoci má nový vodovod, který přivede pitnou vodu do všech 52 domů a chalup. Stavební firma už na něm pracuje.

„Už jsme zvládli rozvody, hlavní řady plus vodojem kromě vystrojení. To nám dodělá firma, ale jinak je to komplet hotové,“ popisuje Ladislav Kodada ze stavební firmy, která vodovod v Krátošicích buduje.

Připojení Krátošic na jihočeskou vodárenskou soustavu je podle starosty Františka Zímy jedinou možností, jak v obci problém s nedostatkem vody vyřešit. „Byli jsme odkázáni jenom na vlastní zdroje. Většina domácností má domácí studnu, poslední dobou se udělalo i pár vrtů,“ popisuje.

„Já jsem tady dost dlouho a pamatuji si, že vody byl vždycky dostatek, až v posledních letech přišla sucha a lidé si stěžovali, že voda dochází. Navíc ve studnách není voda úplně čistá, kdyby se vzaly vzorky, vždycky se tam něco najde, není to ideální,“ dodává.

Čtěte také

K vodovodu se připojí většina místních domácností. Přípojku si ke svému domu nechá zřídit například Karel Vrhel. „My máme kopanou studnu, je devět metrů hluboká a bývaly tam tak čtyři metry vody. Pak přišlo období, loni, předloni, že tam voda už skoro nebyla. Zprávu o obecním vodovodu tedy vítáme,“ říká.

Podle starosty obec získá vodu z jihočeské vodárenské soustavy díky připojení k privátnímu desetikilometrovému vodovodu, který vybudovala společnost Intersnack z nedalekého Choustníka. „Firma nás oslovila, jestli může jít po našich obecních cestách. My jsme s tím neměli žádný problém, protože jsme věděli, že je to spása pro Krátošice, že sem můžeme dostat vodu. Kdybychom to měli táhnout sami, byly by to asi neskutečné náklady. Takhle jsme vyhověli firmě Intersnack a oni vyhověli nám, dovolili nám udělat si přípojku a napojit se na jejich trasu,“ vysvětluje.

Vodovod by měl v Krátošicích na Táborsku začít fungovat už letos v létě. Obec za jeho výstavbu zaplatí téměř 20 milionů korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související