Záhada rukopisu

28. září 2017

Falzum, nebo originál? Dokudrama k dvoustému výročí nalezení Rukopisu královédvorského. Všechna data i pro a proti přehledně v časové ose.

Verše napsané na pergamenu droboučkým 2mm písmem jsou jedinečným literárním pokladem. Rukopis by měl být torzem obsáhlého souboru textů z 10. století. Jeho dochovaná část obsahuje 6 hrdinských eposů, romanci, baladu a 6 lyrických písní. Texty byly přeloženy do 30 jazyků. Jen v češtině existuje přibližně stejný počet různých překladů a verzí.

Pergamenové stránky o velikosti 8 x 12 cm jsou ale důvodem nejdelšího literárně-historického sporu na světě. Jsou pravé, nebo je to geniální podvrh Václava Hanky a jeho přátel? Od 70. let 20. století žádné oficiální stanovisko neexistuje. A 200 let testů destruktivními metodami zanechalo taky svou památku. Na některých místech dnes zbyly jen díry.

Nejčastější závěry proti pravosti

  • Pojmy jako jarý, vojvoda, širý a další desítky slov ve staročeštině neměly ještě existovat. V Rukopise královédvorském se taky líčí bitva s cizinci u Hrubé Skály, ale tak se tomuto místu začalo říkat až od 18. století. Jiná bitva není vůbec historicky doložená.
  • Rukopis královédvorský je napsán něčím jiným než v té době běžným železitoduběnkovým inkoustem. Jeho inkoust by mohl být složen z chloridu železnatého, octanu amonného a klovatiny (všechny tyto látky byly v 18. století dostupné).
  • Aby falzátor dospěl k původní iniciále, musel někde svůj text roztahovat, jinde stlačovat. Proto je písmo psáno tak nerovnoměrně.
  • Na iniciále N je nalezena berlínská modř, která byla vynalezena až začátkem 18. století.
  • Iniciála N je přepsána z původního H a dodatečné zlacení mělo nejspíš skrýt stopy po původním písmenu.
  • Písmeno B na neúplné první straně není dotaženo k okraji. Text byl tedy napsaný už na neúplnou stranu a písař písmeno nedotáhl, aby se barva nepřelila přes okraj textu. To by ho prozradilo.

Nejčastější závěry pro pravost

  • Několik chemických rozborů a několik výzkumů vyvrátilo, že by se v případě Rukopisu královédvorského mohlo jednat o palimpsest (na rozdíl od Rukopisu zelenohorského).
  • Řada věcí, které Václav Hanka objevil, jsou nezpochybnitelně pravé středověké památky (např. rukopis Mastičkáře). Začátek 19. století je doba pojosefínské sekulalrizace klášterů, kdy se dalo nesmírné množství knih do pohybu a s nimi i texty, o nichž se ani nevědělo, že existují.
  • Václav Hanka sám byl špatný básník, těžko by něco takového dokázal složit.
  • Na začátku 19. století by se musel zjevit geniální chemik, který by dokázal rukopisy zfalšovat.
  • Berlínská modř na iniciále a dodatečné zlacení mohl způsobit sám Hanka, když chtěl rukopisům dodat zdání důvěryhodnosti. Mnoho let je sám odmítal dát z ruky.

„Pochybovačství bude jistě zaplašeno a rukopisy, které jsem nalezl, objeví se nám ve světle nejjasnějším jako nejdražší národní klenot,“ vzkazuje z minulosti Václav Hanka. Poslechněte si všechny čtyři části dokudramatu Záhada rukopisu v jednom audiu.

Účinkují: Dana Černá, Ivan Řezáč, Marek Holý, Jaroslav Vlach, Zdeněk Maryška, Lukáš Hlavica, Jiří Knot, Václav Knop, Jiří Meduna, Josef Somr, Hanuš Bor, Pavel Rimský, Michal Zelenka, Miroslav Táborský, Růžena Merunková

Režie: Dimitrij Dudík

Scénář: Bronislava Janečková

autoři: Bronislava Janečková , rota
Spustit audio