Za zranění dvanácti lidí při tlačenici na diskotéce ve Slušovicích v říjnu 2022 padl podmíněný trest a pokuta

20. březen 2024 16:30

V říjnu 2022 se v panice na schodech v klubu Sud ve Slušovicích zranilo 12 mladých lidí – dva z nich byli v bezprostředním ohrožení života. Soudní jednání s organizátorem je u konce a padl trest.

Za tlačenici na diskotéce v říjnu 2022, kdy pořadatel diskotéky ve Slušovicích vpustil na akci do objektu s kapacitou 280 míst minimálně 400 osob a ve vzniklé tlačenici se zranilo 12 mladých lidí, uložil Okresní soud ve Zlíně organizátorovi akce Jiřímu Kotkovi tříletý podmíněný trest.

Při závěrečném jednání 20. března 2024 poprvé za celou dobu, co okresní soud ve Zlíně případ projednává, předstoupili obžalovaní před senát a uznali svou vinu v plném rozsahu a projevili lítost. To mělo společně s faktem, že organizátor akce je dosud netrestaný a šlo o nedbalostní čin, vliv na výši trestu.

Z obecného ohrožení z nedbalosti byla obžalovaná také společnost Derby Company, jejímž je Jiří Kotek jednatelem. Té soud uložil peněžitý trest ve výši 200 000 korun.

Soud dnes oběma obžalovaným uložil také povinnost uhradit pojišťovnám náhradu škody téměř 350 000 korun a také nemajetkovou újmu poškozeným přes 876 000 korun.

Rozsudek zatím není pravomocný, zúčastněné strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání. Klub Slušovicích je stále v provozu, nově s kamerami a posílenou pořadatelskou službou. 

Jaké byly od organizátorů diskotéky reakce na výši trestu? A jak jsou spokojeni poškození, kteří soudní jednání sledovali? Dozvíte se v souhrnu redaktorky Českého rozhlasu Zlín Blanky Kovandové.

Spustit audio

Související