Z přízemí až po půlměsíc. Zámek Humprecht bude po revitalizaci kompletně přístupný. A to i v zimě

16. březen 2024 20:51

Vloni se ještě nedalo vstoupit do místností v 1. poschodí se soukromými místnostmi někdejších majitelů, přístupné nebylo ani 2. poschodí, kde je teď nově instalace „Lovectví a Černínov“.  Šlo vejít jen do přízemí, do proslulé akustické hodovní síně, na ochoz a na novou lávku ve věži zámku, která umožňuje prohlídku historického krovu v horní střeše. 

Ještě se dolaďuje, pulíruje a aranžuje, ale v zámeckém povětří už se vznáší příslib nové sezóny, která začne 22. března. Novinkou je i to, že národní kulturní památka, zámek Humprecht u Sobotky v Českém ráji, bude letos poprvé otevřený od listopadu i v zimním období, začne tedy celoroční provoz.

Čtěte také

Taková je i podmínka projektu IROP, který umožnil celkovou revitalizaci zámku. Otevřeno bude v úterý, ve středu a ve čtvrtek, pravidelně od 10 do 15 hodin.

Takže letos bude nepřehlédnutelná dominanta regionu zpřístupněna od přízemí až po půdní prostory věže, bez výjimky. Jaké novinky na návštěvníky památky čekají, to v doprovodu kastelánky Dagmar Faměrové zjišťovala redaktorka Vlaďka Wildová.

Nová expozice ve 2. poschodí „Lovectví a Černínové“ je podle kastelánky Dagmar Faměrové malou rehabilitací účelu Humprechtu. Vypráví o tom, jakým způsobem se tu lovy uskutečňovaly a jak Černínové obohacovali lovecké tradice tehdejší doby.

Národní kulturní památka, lovecký zámek Humprecht, který stojí nad Sobotkou, je dominantou kraje a jedním ze symbolů Českého ráje. Byl postaven Italem Carlo Luragem v letech 1666-1668 pro Humprechta Jana Černína z Chudenic. V Česku jde o unikátní zámeckou stavbu - věž elipsovitého půdorysu, s 27 místnostmi, inspirovanou stavbami v Itálii.

Nová instalace vznikla mimo jiné ve spolupráci s PhDr. Naďou Kubů, Národním zemědělským muzeem a Oblastní galerií v Liberci.

Květinové dekorace na zámku Humprecht jsou v posledních bezmála deseti letech už proslulé. I letos budou návštěvníkům doplňovat atmosféru zámeckých prohlídek. Na jejich přípravě má největší zásluhu Jarka Ječná z nedalekého Vesce. V takzvané zámecké knihovně v přízemí ji při aranžování zastihla Vlaďka Wildová.

Zákoutí s popínavými růžemi u venkovní zdi zámku Humprecht odkazuje k pohádkám, zvlášť když oblíbená rostlina rozkvete a zavoní. To vám teď v předjaří sice ještě nemůže slíbit ani zámecká květinářka Jarka Ječná, ale květinovými dekoracemi vyzdobené interiéry si letos můžete prohlédnout už 22. března.

Po otevření v pátek 22. března od 9:00 do 15:30 hodin, bude ve stejném čase otevřeno i v sobotu a v neděli, a pak také na Velký pátek, Bílou sobotu, Velikonoční neděli a pondělí. V dubnu vás na Humprechtu rádi uvidí o víkendech a ve středu (výjimkou bude středa 3. dubna, která je volným dnem místo Velikonočního pondělí).

Spustit audio

Související