Ochotníci v Úpici připravili hru věnovanou Heleně Čapkové, sestře spisovatele Karla a malíře Josefa

26. duben 2024 09:55

Spolek divadelních ochotníků Alois Jirásek v Úpici si připomíná 200 let od svého založení. Součástí oslav je i páteční premiéra hry věnovaná rodině Čapkových. Divadelní hra s názvem "Helena ve stínu bratří Čapků" vychází z historicky doložených událostí během sedmnáctiletého pobytu rodiny Čapkových v Úpici na Trutnovsku. 

Čtěte také

Představení začíná schůzí národního výboru v roce 1960, kdy radní řeší, jak přistoupit k návštěvě Heleny Čapkové, tehdy už Palivcové, v Úpici. „No, a co je nám po tom. Klidně ať si přijede, ale proč to máme projednávat na radě města?“
„No, protože je to svým způsobem významná osoba.

Hlavní část divadelní hry ale mapuje události z přelomu 19. a 20. století, tedy období, které rodina Čapkova právě v Úpici strávila. „Ta hra je výjimečná, protože vychází opravdu ze skutečných momentů, které se tady v Úpici odehrály. A vystupují tam i postavy, které bychom v historii našeho města našli. Ať to jsou jména například učitele Kořízka, nebo běžných občanů, kteří tu žili a chodili za paní Čapkovou zpívat lidové písničky, vysvětluje ředitelka a dramaturgyně Městského kulturního střediska v Úpici Zina Rýgrová.

Čtěte také

S nápadem, aby divadelníci z Úpice nezkoušeli klasickou Čapkovu hru, ale unikátní autorskou, zaměřenou na skutečný život rodiny Čapkových, přišel Hasan Zahirović, režisér původem z Bosny, a velký znalec rodiny slavných spisovatelů.

Hlavní postavou děje je Helena, sestra Josefa a Karla Čapkových. O ní se totiž běžně tolik nemluví. „Na Helenu se opravdu pořád zapomíná. Ona byla velkou obětí, i během II. světové války a také po jejím skončení. Přitom ona byla právě tím sloupem, který chránil a zachraňoval dílo bratří Čapků. Ona na ně myslela.

Poprvé mohou v úpickém divadle novou divadelní hru diváci vidět v pátek 26. dubna večer, první repríza je potom v neděli 28. dubna.

Čtěte také

Ochotníci toho ale pro diváky na letošní rok připravili víc. Znovu jim nabídnou například představení Prodaná nevěsta, které je pravděpodobně nejúspěšnější inscenací v celé historii spolku.

„Podle našich archivních záznamů je patrně Prodaná nevěsta tou nejhranější hrou. Má už tuším 55 repríz a ještě není všem dnům konec. Protože například 12. května budeme hrát v Poděbradech a čekají nás, co teď víme, ještě nejméně tři až čtyři další reprízy, říká Zdeněk Vylíčil předseda úpického spolku divadelních ochotníků.

Spolek má aktuálně padesát členů, nemladší herečce je 15, nejstaršímu členovi o 70 let víc.

Spustit audio

Související