Muzeum bratří Čapků v Malých Svatoňovicích chystá na letošek nové interaktivní prvky pro děti

31. leden 2021 08:50

Muzeum bratří Čapků v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku začalo s přípravou letošní sezony. Návštěvníkům nabídne několik novinek, ty budou určené hlavně dětem. Zatímco v minulých letech muzeum měnilo zejména venkovní prostor, letos se zaměří na ten vnitřní. 

Čtěte také

S Vladimírou Odrobiňákovou procházíme chodbami Muzea bratří Čapků v Malých Svatoňovicích. A směřujeme do expozice, která bude v letošním roce trošku jiná. Teď je ve stádiu příprav.

„Samotná expozice v patře Karla Čapka zůstane stejná, protože stálá expozice je neměnná. Ale chceme trošku našim návštěvníkům zpříjemnit prohlídku tím, že bychom se rádi zaměřili na rodiny s dětmi."

Čtěte také

Co se tedy změní? Zatím jsme v místnosti, která je podlouhlá, je obložena různými informačními panely s knížkami, povídáním, fotografiemi. Co tady bude navíc?

„Budeme zde mít magnetickou tabuli, kde si děti budou moci sestavit svého robota nebo Dášenku. A trochu tak povzbudit i jejich fantazii. A druhou novinku představuje, že tu bude připraveno pexeso, samozřejmě jak jinak tematicky věnované bratrům Čapkovým. Budou tam obrázky z jejich knih."

Čtěte také

Existují už nějaké konkrétní návrhy?
„Zrovna včera jsme řešili už nějaké návrhy. Ale můžeme se podívat na krásné obrázky v knihách, že kterých budeme vycházet."

Vladimíra Odrobiňáková bere do ruky knihu Devatero pohádek.
„Protože právě Devatero pohádek je tématem, které se dá krásně využít. Z každé pohádky se mohou využít jak obrázky, tak i texty."

V administrativní části této novinky pomáhá také Jaroslav Prokop.
„Na pexesové kartičky se obrázky dostanou tím způsobem, že paní, která ona díla zhotovuje, tak je sama všechny překreslí. Ručně to musí zpracovat. Něco okopírovat jde, ale v tomto případě je vhodné vše udělat ručně potom se z toho zhotoví konečný výrobek."

Muzeum bratří Čapků
bylo založeno v roce 1946. Tehdy byla v Malých Svatoňovicích uspořádána výstava o životě a díle bratří Čapků, která se stala základem muzea. Expozice prošly několika reinstalacemi, poslední rozsáhlé úpravy pocházejí z let 1972 - 1978.

Nové interaktivní prvky v expozici Muzea bratří Čapků v Malých Svatoňovicích si budou moci návštěvníci vyzkoušet už letos v létě.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související