Yasmina Reza: Bůh masakru

1. listopad 2020

Sarkastická komedie, která vás vyléčí ze sebeklamu o evropské kultivovanosti. Linda Rybová, Vanda Hybnerová David Novotný a Jan Hájek. Poslouchejte do neděle 8. listopadu.

Účinkují: Linda Rybová, Jan Hájek, Vanda Hybnerová a David Novotný
Překlad: Michal Lázňovský
Zvukový mistr: Radek Veselý
Hudba: Ivan Acher
Režie: Tomáš Zielinski
Natočeno: 2019
Produkce: Jana Knappová

Dva manželské páry se sejdou, aby projednaly incident, ke kterému došlo mezi jejich syny. Všichni mají tu nejlepší vůli situaci vyřešit civilizovanou dohodou. Násilí a agrese přece do moderní evropské společnosti dávno nepatří.

Jenže jak setkání pokračuje, atmosféra houstne a smířlivost se vytrácí. Stres, alkohol, pár špatně zvolených nebo pochopených slov a za chvíli se mírový summit promění v otevřenou válku. Je naše západní civilizace jen tenká slupka, která má zakrýt sklon k násilí, starý jako lidstvo samo?

Podle „skutečných událostí“

Při psaní své dosud nejúspěšnější komedie Bůh masakru (2006) vyšla francouzská dramatička Yasmina Reza ze „skutečné události“. Historku o rvačce mezi kamarády, která skončila vyraženým zubem, autorce vyprávěl její tehdy třináctiletý syn.

Když pak za pár dní sama potkala matku oběti, která si mezi řečí postěžovala, že jí rodiče útočníka ani nezavolali, napadlo Rezu uspořádat setkání čtveřice alespoň ve své komedii. Tak vznikla divadelní hra, která z ní udělala doslova celosvětově známou autorku.

Srovnejte s filmem

Mimořádný úspěch završila povedená filmová adaptace, kterou v roce 2011 natočil Roman Polanski s hvězdným hereckým obsazením Jodie Fosterová, Kate Winsletová, John C. Reilly a Christoph Waltz. V České republice byl Bůh maskaru v překladu Michala Lázňovského k dnešnímu dni uveden už v 11 divadlech.

Rozhlasovou inscenaci natočil režisér Thomas Zielinski, který se francouzskému konverzačnímu divadlu věnuje na půdě pražského divadla Verze. Pod jeho vedením se ve studiu sešla skutečně výbušná čtveřice.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio