Vzpomínka na muže, který probudil Afriku v srdci Evropy

27. červenec 2014
Radiodárek

Devět afrických expedic Josefa Vágnera v letech 1967 až 1976 ohromilo celý svět. Odchytal při nich přes 3000 zvířat a více než 2000 jich přepravil do „své“ Zoo Dvůr Králové nad Labem. Dvojka připravila Radiodárek k jeho nedožitým 85. narozeninám.

Z druhů, které Josef Vágner z Afriky dovezl, se narodilo již více než 5200 zvířat. Jejich potomci představují významnou genofondovou základnu svých druhů v celosvětovém měřítku.

Splnil se i jeden z velkých snů Josefa Vágnera, protože dvorská zoologická zahrada také vrací zvířata zpět do Afriky. Pomáhá tak zachování ohrožených druhů.

Český lesník v Africe

Josef Vágner se narodil 26. května 1928 v obci Ždírnice v Trutnovském okrese. Vystudoval dálkově lesnickou fakultu VŠZ. V letech 1962 až 1963 se tam zúčastnil druhého postgraduálního studia tropického a subtropického lesnictví.

Mezitím ale začal uskutečňovat vlastní projekt safari v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem, jejímž ředitelem byl v letech 1965 až 1983. Založil tam i stálou expozici obrazů Zdeňka Buriana.

Africké safari Josefa Vágnera

U příležitosti oslavy 25. výročí otevření bylo letos v květnu safari v ZOO Dvůr Králové slavnostně přejmenováno na Africké safari Josefa Vágnera.

V Radiodárku na tohoto skvělého člověka i odborníka vzpomínají jeho dcera i pokračovatelka Lenka Vágnerová, současný ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas, režisér, novinář a velký znalec přírody Václav Chaloupek a ošetřovatel zvěře Pavel Holejšovský.

Poslechněte si pořad ze záznamu v iRadiu.

autor: Markéta Košťáková
Spustit audio