Vzdělanost je esenciální pro to, abychom se všichni měli na světě líp, říká kardiolog, který pomáhá v Africe

30. duben 2018

České srdce. To je název nadace, za kterou stojí náš přední kardiolog Michal Pazderník z pražského IKEM. Pomáhá nemocným v Súdánu, hlavně dětem, ale plánuje „expandovat“ i do dalších zemí.

I letos se konala charitativní akce Proběhni se. Startovné a další finanční dary putovaly na konto Nadačního fondu České srdce. „Jeho hlavním cílem je podporovat léčbu, prevenci a diagnostiku kardiovaskulárních chorob v zemích, kde možnosti nejsou takové, jako u nás,“ vysvětluje kardiolog.

Začalo to náhodou

Původně se projekt jmenoval Africké srdce a za vším byla návštěva Michala Pazderníka v Súdánu. Oslovil tehdy jedinou z klinik v Africe, která nabízí kardiochirurgické operace zcela zdarma. „Napsal jsem jim, jestli můžu přijet a tak vznikla první myšlenka,“ vzpomíná.

„Je to chudá země, ale lidí tam jsou srdeční. Na okraji hlavního města Chartúmu je obrovský utečenecký tábor s uprchlíky, kteří utíkají z jižního Súdánu. Téměř nemají přístup ke zdravotní péči,“ popisuje tamní zoufalou situaci. Soustředili se na školní děti nejen proto, že malí pacienti patří k těm nejpotřebnějším. „Ale čím dříve objevíte kardiovaskulární nemoc, tím větší je šance tomu dítěti pomoct.“

Vzdělání je pro svět klíčem

České srdce nejen pomáhá na místě, ale taky školí africké studenty. „Vzdělanost je esenciální pro to, abychom se všichni měli na světě líp. Nevzdělanost je zdrojem většiny zla, ať už je to chudoba nebo terorismus. Takže chceme podávat pomocnou ruku i v tomto,“ říká Michal Pazderník.

První déšť po devíti měsících

V hledáčku Nadačního fondu České srdce ale už není jen Súdán. Letos se čeští lékaři chystají spolu se súdánskými kolegy do Etiopie. „Zatím je všechno v procesu jednání, ale chceme jezdit i do jiných zemí.“

Pohyb, pohyb…

Srdce je symbol lásky, ale taky životně důležitý orgán. Na to ale lidi často vůbec nemyslí, stravují se nezdavě a vůbec se nehýbou. „Člověk začne přibírat na váze. A to vede k častým chorobám, jako například arteriální hypertenze, nebo cukrovka, kterou v naší populaci trpí až 800 tisíc obyvatel,“ varuje. Velmi škodlivé je pro srdce i kouření. „Je důležité stále opakovat, jak je to rizikové pro vznik všech onemocnění srdce a cév.“

„Pohyb a sport je nejdůležitější a doporučuju to úplně všem. Ať zapomenou na sedavý způsob života, ke kterému dnešní doba svádí, a ať si jdou raději do parku zaběhat,“ radí kardiolog.

Michal Pazderník a Jitka Novotná
autoři: Jitka Novotná , eh
Spustit audio