Výzkumy potvrzují, že když člověk dělá dobré skutky, má spokojenější život, říká filantropka Babeta Schneiderová

22. leden 2022

Babeta Schneiderová je přesvědčená, že lidé chtějí dávat. Pracovala ve Velké Británii v síti hotelů a hostelů, které se zároveň chovají jako nezisková organizace a podporují sociálně slabší děti ubytováním zdarma, např. na škole v přírodě.

„Charita je ve Velké Británii mnohem víc zakořeněná. Je normální, že v každé malinké vesnici se v sobotu nebo v neděli koná tzv. bake off: lidé tam na podporu někoho, kdo je třeba nemocný, upečou dorty, které prodávají,“

„Je taky běžné, že když lidé umřou, ve své závěti většina z nich odkáže část majetku nějaké neziskovce,“ vysvětluje Babeta Schneiderová postoj britské společnosti k dobročinnosti.

Jedním dechem ale dodává, že i u nás vnímá velkou spoustu úžasných dárců. „Jsme tu na strašně dobré cestě. Každý rok se zapojuje víc a víc lidí, až mě to dojímá,“ dodává filantropka.

Babeta Schneiderová ve studiu Dvojky

Běh, který pomáhá

Babeta Schneiderová v Nočním Mikrofóru vyprávěla také o svém milovaném projektu Adventní běhání, který vznikl před sedmi lety jako předvánoční trénink, ale postupně se přerodil v celoroční sportování.

„Je to partička lidí, která se sdružuje ve facebookové stránce nazvané Adventní běhání. Už tam máme 85000 lidí. Nejenže běhají, ale teď už tím čtyři roky pomáhají. V prosinci každý den běháme minimálně třicet minut denně, kilometry se pak proměňují v peníze.“ Ty potom pomůžou vybraným dětem nebo dospělým.

Motto: Důvěřuj, ale prověřuj

„Věřím v to, že pomoc musí být konkrétní. Proto nedáváme nikomu žádné peníze, ale platíme konkrétní věci,“ vysvětluje Babeta Schneiderová. A co jí osobně přináší dobročinnost?

„Jsou výzkumy, které potvrzují, že když člověk dělá dobré skutky, má spokojenější život. A to je taky jeden z důvodů, proč to dělám,“ usmívá se. „Je to jeden ze smyslů mého života a myslím si, že když člověk může, tak by měl,“ uzavírá.

Jaké pro ni bylo setkání se světem lidí bez domova? Na co ve své kariérní historii není hrdá? A jaká byla její původní motivace k běhu?

Spustit audio

Související