Vyuzený gin nebo whisky? Podniky si vybírají z mnoha různých trendů, nastiňuje barman Eduard Ondráček
Nápoj dokáže namíchat takzvaně na tělo, učí, jak jednotlivé drinky vychutnat tak, jak se sluší na kultivovaného pijana. Barman Eduard Ondráček zákazníka, který přichází do baru, především pozdraví – jedno setkání, jedna příležitost. Stejně tak se snaží rozpoznat, v jaké je štamgast náladě.
„Barman je rád, když lidé vědí, co chtějí, a když ne, tak v tu chvíli jsme tam, abychom nápoj ušili na míru,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.
Pochvaluje si také, že k němu do baru Bonvivant's chodí zákazníci, kteří jsou štamgasti a vědí, co pijí, ale sám doporučuje především nemíchat různé nápoje. Právě takový způsob pití způsobuje druhý den bolení hlavy. „Čím méně mícháte bázi kvasu, tím lépe vám na začátku příštího dne bude,“ říká.
Koncem roku jsou oblíbené sladké nápoje, například domácí vaječňák. „Máme pět speciálů a v podstatě můžeme říci, že dva a půl z nich má sladký profil,“ podotýká.
Na konci roku bychom měli pít dvakrát s rozumem.Eduard Ondráček
Do Česka také přicházejí trendy ze světa daleko dříve než v minulosti, a to i díky sociálním sítím a internetu. A různé podniky si právě z těchto trendů vybírají – můžou se ale také dělat nápoje s místními surovinami, nebo vyudit gin nebo whisky. „Když budujete podnik, tak máte vizi, co chcete dělat, a podle toho si vyberete trend,“ uzavírá.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.