Vyjádření Kofoly a odborníků z VŠCHT k testu balených vod pořadu A DOST!

19. říjen 2020

Balené vody testuje pořad A DOST! TelevizeSeznam.cz opakovaně. Naposledy bylo otestováno 31 vzorků z různých kategorií balených vod. Výsledkem u některých z nich byla přítomnost pesticidů. 

Rezidua pesticidů byla nalezena celkem v sedmi vzorcích pramenitých a kojeneckých vod (Kromě toho byla rezidua pesticidů nalezena také ve dvou vodách označených jako pitné, na které ale legislativa klade nejmírnější požadavky, a rezidua pesticidů na rozdíl od vod pramenitých, kojeneckých a minerálních tedy obsahovat mohou).

Čtěte také

Pět z nich vyrábí pro různé obchodní řetězce jako jejich privátní značky firma Fontea z Veselí nad Lužnicí. Všechny vody ale pocházely z jednoho zdroje v CHKO Třeboňsko.

Jmenovitě šlo o Rajec kojenecký a Rajec pramenitý od Kofoly a pět pramenitých vod od firmy Fontea (Aqua Bella pramenitá, ARO pramenitá, K Clasic Aqua Bella pramenitá, Tanja a Tesco pramenitá Aqua Bella).

Pramenité vody od firmy Fontea byly kvůli přítomnosti pesticidů staženy z prodeje. Makro a Tesco je přestaly prodávat úplně. Kaufland a Penny pouze stáhly z prodeje testované šarže. Pramen, který byl kontaminovaný, byl zavřen.

Vyjádření Kofoly

Mluvčí firmy Kofola Jana Ptačinská Jirátová k výsledkům testu napsala: „Respektujeme názor každého, ale řídíme se výkladem a rozhodnutími kontrolních orgánů, které mají za úkol dohlížet na dodržování legislativy, stvrzují zdravotní nezávadnost produktů, a tedy i možnost jejich uvádění na trh. V případě Rajce jsou požadavky legislativy dodrženy, což dokládají pravidelné kontroly Regionálního úřadu veřejného zdravotnictví se sídlem v Žilině. Nezávadnost pramenité a kojenecké vody stvrdil na základě testů i Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě.“

Protokol zmiňovaného zdravotního ústavu i vyjádření Kofoly k testu balených vod pořadu A DOST! jsou k dispozici na webu firmy (https://www.kofola.cz/aktuality/vyjadreni-k-testu-balenych-vod-prezentovanemu-v-poradu-a-dost-a-ke-kvalite-pramenite-vody-rajec).

Vyjádření odborníků VŠCHT

Testy balených vod pro pořad A DOST! provedly laboratoře Vysoké školy Chemicko-technologické pod vedením Jany Hajšlové a Vladimíra Kocourka. Dle nich jsou cizorodé látky v pramenité a kojenecké vodě dle legislativy nepřípustné. Jejich testy rezidua prokazatelně odhalily.

Prof. Ing. Jana Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, která v roce 2016 převzala jako historicky vůbec první Češka v americkém Dallasu cenu Harveye W. Wileye za svůj příspěvek v oblasti vývoje analytických metod, k výsledkům testu a k vyjádření Kofoly řekla:

„Celá záležitost byla komunikována i se Státní zěmědělskou a potravinářskou inspekcí. Jejich metodici se problematikou rovněž zabývali. Náš pohled vychází z detailní analýzy dikce příslušné vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 275/2004 Sb. o požadavcích na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod, která doslova říká, že balené vody, s výjimkou balené pitné vody, nesmí obsahovat cizorodé organické látky ve zjistitelném množství. Nedodržení je pokládáno za překročení limitu s NMH. Požadavky na analytické metody, jimiž se prokáže nepřítomnost cizorodých organických látek, jsou uvedeny v příloze č. 3. V příloze se ale nehovoří o žádném limitu koncentrace škodliviny ve vzorku, ale o minimálních požadavcích na citlivost použité analytické metody, která je o,025 ug/l. Pokud zkušební laboratoř záměrně použije metodu s minimální povolenou citlivostí 0,025 ug/l (tedy na dnes již nízké technické úrovni), pak je její hodnocení shody formálně v pořádku a její platící zákazník je spokojenější. To nevylučuje, že citlivější (technicky vyspělejší) metodou je zjištěn nesoulad s §3, odst. 3. Vyhlášky. Jeho dikce byla podle nás rozhodující. Zdravotní nezávadnost nikde nezpochybňujeme, přiložený protokol naše výsledky nezpochybňuje. Pokud jde o kvalitu produktu vnímanou zákazníkem, tak je na trhu dalších více než 25 druhů balených vod (včetně těch obyčejných pitných), které neobsahují ani stopy zjištěných toxikologicky relevantních metabolitů pesticidu (nepovoleného v EU). Pak je tedy hodně zvláštní obhajovat, že právě tento zdroj je vhodný pro kojence.“

K problematice se vyjádřil i prof. Ing. Vladimír Kocourek, CSc.: „Všechny informace, které v pořadu zazněly, byly správné a nezaujaté. Nikde nezazněly pochybnosti o zdravotní nezávadnosti testovaných pramenitých vod Rajec (ani té kojenecké). Nezpochybnitelné ale je, že v nich byla akreditovaným rozborem jednoznačně zjištěna přítomnost tzv. toxikologicky relevantních metabolitů pesticidu atrazinu (dnes již v EU nepovoleného) a že tento nález není v souladu s Vyhláškou č. 275/2004 Sb. o požadavcích na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod, podle které tyto druhy balených vod nesmí obsahovat cizorodé organické látky (tedy i metabolity pesticidů) ve zjistitelném množství.“

Podle Vladimíra Kocourka zřejmě nelze vůbec pochybovat o tom, že koncový zákazník předpokládá, že voda označená jako kojenecká (která je jako taková i náležitě naceněná), bude podle české legislativy té nejvyšší kvality, a tedy bez jakýchkoli stop pesticidů.

Spustit audio