Vražda v dole. Případ šikany mezi horníky, před kterou každý zavíral oči

Šikana v práci na Karvinsku vyústila ve zmaření dvou životů. Obětí ale možná mělo být více...

Účinkují: Otakar Brousek ml., Václav Knop, Jiří Čapka, Stanislav Šárský, Marek Holý, Antonín Hardt, Apolena Veldová
Scénář: Bronislava Janečková a Luboš Valerián
Režie: Dimitrij Dudík
Zvuk: Petr Šplíchal
Natočeno: 2018

V jednom z karvinských dolů byli 26. listopadu 2004 nalezeni dva mrtví horníci: jeden 42letý oběšený B. P. a druhý 32letý 16xpobodaný J. S. s hlubokými řeznými ranami na krku, jako by mu vrah chtěl uříznout hlavu. Drátem byl za ruku připoutaný k potrubí.

První případ vraždy v dole u nás

Na čelní lampě a oděvu oběšeného se našly stopy krve pobodaného. Pitva ukázala, že v případě oběšení šlo pravděpodobně o sebevraždu. Pobodaný zemřel na následky zranění nožem s čepelí dlouhou 13 cm. Byl to první případ vraždy, který se stal v hlubinném dole.

Kriminalisté museli být pro vstup na místo činu speciálně proškoleni a seznámeni s ochrannými pomůckami pro případ mimořádné události v dole (výbuch, únik metanu, požár…). Ohledání místa činu 700 m pod zemí bylo velmi složité. V kapsách oběšeného se nakonec našel svazek klíčů a dopis.

Profily mrtvých

Ukázalo se, že oběšený si na pobodaného a další z jeho směny několikrát stěžoval. Údajně musel pracovat za ně, zatímco oni po opici vyspávali, a proto s nimi na směně dělat nechtěl. Ostatní ho kvůli tomu neměli rádi a říkali mu Bonzák. Spory potvrdila jak jeho manželka, tak předák. Důkaz prý vždycky chyběl.

Přítelkyně pobodaného zase vypověděla, že její přítel byl agresivní, závislý na automatech, často pil a několikrát zaútočil na ni i na jejich dítě. Další z jeho směny psal oběšenému po zdech sprch a šaten výhrůžky: „B. P. je bonzák!“ a „Nachystej mi svoju staru, ať sa konečně potěší s chlopem!“ nebo „Těš sa, zrychtuju ťa jak sviňa plot!“ apod.

Šikana?

„Ze žádných písemných dokumentů po ohlášení události ale nevyplývá, že by odpovědní pracovníci dolu připustili možnost šikanování mezi horníky. Slovní výhrůžky a napadání považovali za běžné a nepřesahující únosný rámec,“ popisuje výsledky vyšetřování kriminalista Luboš Valerián.

Mrtvých možná mělo být ten den víc. Možná to „měla odnést“ celá směna. Kdo ví? Po vyhodnocení všech získaných důkazů byla po třech měsících věc podle § 159 odstavce 2 trestního zákona odložena neboť trestní stíhání proti tomu, kdo zemřel, je nepřípustné. Vražedná zbraň se nikdy nenašla.

autoři: Bronislava Janečková , rota , Luboš Valerián
Spustit audio

Související