Vratislav Maňák: Co se skrývá pod břečťanem

22. září 2019

Kolíčci Krucajs a Sakryš žili na prádelní šňůře. O světě pod břečťanem na dvoře slyšeli jen strašidelné příběhy. Dokud do něj nespadli... Původní pohádkový seriál.

Z neznámých věcí a z neznámých světů mají obavu nejen děti, ale i třeba kolíčci – dřevění kluci, kteří léta žili na prádelní šňůře. O světě pod břečťanem, který rostl na dvoře, slyšeli jen strašidelné příběhy.

Kupujte na Radiotéka.cz

Vratislav Maňák: Co se skrývá pod břečťanem

Ale jednoho dne se stalo, že bez přípravy do tohoto neznámého, hrůzostrašného světa spadli. Co v něm zažili a jestli se zpátky vrátili na prádelní šňůru, o tom bude vyprávět rozhlasový skřítek Hajaja.

Vypráví: Michal Zelenka
Napsal: Vratislav Maňák
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce2012.

1. Jak je vyštípali plasťáci

Co se skrývý pod břečťanem

Na malém sušáku jednoho činžovního domu uprostřed velkoměsta visely dva dřevěné kolíčky. Jednoho dne je paní Miluš zaklela a z kolíčků se stali dřevění kluci, kteří se hned vzápětí měli utkat s plastovými hezouny. Jak boj dopadl, to vám poví Hajaja v pondělí.

2. Jak potkali Číra

Co se skrývá pod břečťanem

Krucajs a Sakryš spadli z prádelní šňůry přímo do tajuplného dvora. Měli štěstí, že se jim po pádu nic nestalo, ale v neznámém světě pod břečťanem jim moc dobře nebylo. Báli se. A k tomu se ještě z křoví vynořil podivný tvor s barevnými rohy. Kdo to byl, o tom se dozvíte od Hajaji v úterý.

3. Jak u Freda chytali bublinky

Co se skrývá pod břečťanem

Nový kamarád Číro chtěl Krucajsovi a Sakryšovi ukázat báječný lokál, který na dvoře činžovního domu vedl černobílý laboratorní potkan. Jakou specialitu hostům nabízel, o tom bude vyprávět Hajaja ve středu.

4. Jak mluvili s Propisovatelkou

Co se skrývá pod břečťanem

Krucajs a Sakryš se toužili dostat zpátky na prádelní šňůru, ale nevěděli, jakto udělat. Možná by jim mohla poradit Propisovatelka - propisovací tužka, která kdysi sloužila novináři z pátého poschodí. Jak u ní Krucajs se Sakryšem pochodili, uslyšíte ve čtvrtek.

5. Jak lezli na Mezuzaléna

Co se skrývá pod břečťanem

Jednoho dne kolíčky brzy ráno probudil Číro. Dostal totiž nápad, že v návratu na prádelní šňůru by Krucajsovi a Sakryšovi mohly pomoci staré štafle. Jak setkání s Mezuzalénem dopadlo, to ví Hajaja a poví nám o tom v pátek.

6. Jak vyhnali kunu Martu

Co se skrývá pod břečťanem

Už několik dní bydleli Krucajs se Sakryšem na dvoře činžovního domu. Jednou kolem nich prosvištěla moucha a přinesla zlou zvěst: blíží se kuna, vyhlášen je stav ohrožení. Co kuna Marta na dvoře způsobila, o tom uslyšíte v sobotním Hajajovi.

Jak jim Baron pomohl

Co se skrývá pod břečťanem

Dřevění kolíčci už na dvoře zažili lecjaká dobrodružství, a protože se o jejich dobrých činech dozvěděl i sám pán dvora holub Baron, nabídl jim pomoc, aby se mohli vrátit zpátky domů na prádelní šňůru. Jestli se jim to podařilo, o tom bude nedělní vyprávění Hajaji.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio