Vrahovy nevěsty. Skutečný případ z „idylických“ časů Rakouska-Uherska

Huga Schenka se v roce 1883 snažili dopadnout policisté a četníci z Vídně, Čech i Moravy. Věřili, že má na svědomí záhadná zmizení mladých žen.

Účinkují: Kajetán Písařovic, Lechnýř Ondřej, Jiří Hromada, Michal Zelenka, Jindřiška Dudziaková, Eva Kodešová, Jakub Gottwald, Jaroslav Vlach
Komentář: policejní historik Miloš Vaněček
Scénář: Tereza Vojtová, Miloš Vaněček
Režie: Jaroslav Kodeš
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 15. 5. 2019

Psal se rok 1883 a na Moravě a v okolí Vídně se pohyboval podvodník Hugo Schenk a jeho dva kumpáni. Se svými oběťmi se vždy seznámil přes inzerát, lstí z nich vylákal peníze a zmizel. Jako svoji další oběť si vyhlédl mlynářského tovaryše Františka Podpěru, který si dal do Vídeňských listů inzerát, že shání práci a byt.

Schenk, vydávající se za strojníka v parním mlýnu ve Šternberku na Moravě, mu nabídl místo skladníka a k tomu byt s kaucí 500 zlatých. Jeho plán byl zřejmý: cestou ke mlýnu Podpěru s kumpány přepadne a sebere mu peníze na kauci. Jenže silák Podpěra se útočníkům ubránil, i když po něm třikrát vystřelili, a utekl.

Dej sem věno

Třem lotrům bylo jasné, že budou muset změnit strategii. Jako slibný cíl se jim jevily neprovdané slečny toužící po vdavkách. Obloudit některou z nich nebylo pro bývalého sňatkového podvodníka Hugo Schenka problém.

Jako první oběť si vybral Josefínu Tymalovou, která pracovala ve Vídni jako služebná. Měla za ním přijet 20. května 1883 do Hranic na Moravě. Prý tam má rodinu, které ji chce představit jako svoji nevěstu. Schenk jí napsal, aby si s sebou vzala všechny své cennosti a spořitelní knížky… Tentokrát už se nesměla stát chyba. A hlavně žádní živí svědci!

autoři: Tereza Vojtová , and
Spustit audio

Související