Vladimír Pikora: „Ekonomie je detektivka, kde není zřejmé, kdo je vrah a kdo oběť“

30. listopad 2012

Společnost Next Finace je prý jedinou nezávislou finančně poradenskou společností ve střední Evropě. V praxi to tedy znamená, že za jejími analytickými záměry nestojí žádný z velkých bankovních domů nebo významná finanční skupina. Hlavním ekonomem této společnosti je Vladimír Pikora, který aktuálně vydal novou knihu s názvem Nahá pravda, poukazující na současné „neprůhledné“ trendy v ekonomii.

Na finančním trhu lze spatřit budoucnost

Pokud budou lidé sledovat ekonomickou situaci nebudou zaskočeni s tím, co je může potkat. Bohužel, ne každý se zajímá o finance a proniknout na tuzemském trhu s faktickou literaturou věnovanou právě jim, to prý není vůbec jednoduché. Vladimíru Pikorovi a jeho ženě Markétě Šichtařové se ovšem proniknout podařilo, a to hned se dvěma publikacemi Všechno je jinak a Nahá pravda: „Nás úspěch pochopitelně velmi těší. O to víc, když si uvědomíme, že v létě dominovaly knižnímu trhu výhradně kuchařky a my se probojovali mezi prvních šest knih, které se nezaměřovaly na gastronomii.“ Mezi čtenáře obou publikací patří všichni lidé, kterých se týkají plánované reformy ve společnosti, zejména důchodová reforma, ale také mladí studenti co hledají inspiraci pro své studijní práce.

Analytik roku 2001

Prognózy Vladimíra Pikory nejsou pouhé „výstřelky do větru“. V roce 2001 byl prestižní agenturou B.I.G. oceněn za přesnost jeho odhadů. Jak je možné se dopracovat k tak perfektní analýze? „Ke každému tématu je vždy nutné přistupovat individuálně. Většinou ovšem pracuji na základě určitého statistického modelu, který vychází z časové řady a vztahu mezi jednotlivými indikátory.“ Nejdůležitější je prý mít dokonalý přehled o dění na trhu a znát vztahy jednotlivých odvětví, která prochází neustálým vývojem: „Je to tak trochu detektivka. Bohužel nikdy není zcela zřejmé, kdo stojí na jaké straně. Kdo je špatný a kdo dobrý, protože finanční trh prochází dynamickým vývojem.“ Neustále je nutné si upravovat názor a aktuální dění ve světě tomu zcela odpovídá. Vladimír Pikora uvedl např. nepříjemnou situaci v Řecku, která zcela změnila pohled na bezpečnost investic do státních dluhopisů.

mince

Žít na dluh je moderní

Kde se vlastně vzal trend neustálého zadlužování? Byl naší společností prostoupen už v minulosti? „Tento aspekt se objevil po 2. světové válce s původní myšlenkou předejít ekonomické recesi. Dlouhodobě je totiž většina z nás ekonomicky mrtvá, takže několik let žit na dluh a pak splácet je pro ekonomiku prospěšné.“ Podle Vladimíra Pikory ovšem představitelé státu uchopili tuto myšlenku za špatný konec. Dluh v posledních letech roste dramaticky a není to bohužel dáno pouze ekonomickou krizí ve světě: „Odhaduje se, že u nás se ztratí 100 miliard korun ročně díky korupci. Zajímavostí např. je, že statní schodek činí právě těchto 100 miliard.“ Nejen se zadlužováním je tedy nutné aktivně bojovat, abychom se podle všech prognóz vyhnuli ne příliš optimistické budoucnosti.

Více na Dvojce ve společnosti moderátorky Stanislavy Lukešové v přiloženém audiozáznamu na začátku článku…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio