Vladimír Kočí: Uhlíková stopa, boj s chudobou, korupce... Co všechno je udržitelnost, se teprve učíme chápat

19. září 2023

Udržitelnost je v dnešní době velice aktuální téma. Co ale znamená žít a pracovat udržitelně? Jaká je podstata udržitelného přístupu? Jaký je environmentální dopad průměrného českého spotřebitele? A jaké jsou nejčastější mýty o udržitelnosti? Zita Senková se v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje zeptala profesora Vladimíra Kočího, vedoucí Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie VŠ chemicko-technologické v Praze.

„Pojem udržitelnost označuje obecně snahu fungovat v hospodářství takovým způsobem, abychom se sociálně, ekonomicky a environmentálně chovali dlouhodobě udržitelně. Často se udržitelnost zaměňuje s termíny ekologie nebo ochrana životního prostředí. V oblasti společenských a hospodářských disciplín jde však spíše o environmentální inženýrství, tedy snahu vyvíjet nové technologie tak, aby co nejméně poškozovaly životní prostředí,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí... profesor Vladimír Kočí.

Vladimír Kočí

Technologie je přitom nutné zapojit do našeho hospodářství v co nejširším kontextu. Porovnávat dopady jednotlivých technologií by totiž bylo krátkozraké. „Dívat se musíme naopak na tzv. hodnotový řetězec technologií. To znamená, odkud se výrobky dovážejí, kdo a jakým způsobem je spotřebovává, jestli je používáme smysluplně, a pak také, kde skončí. Řeší se tedy otázky environmentální a sociální, přičemž se to musí všechno ekonomicky vyplácet.“

Spokojená společnost

Co udržitelnost znamená v praxi, se ale podle Kočího stále ještě učíme chápat. „I když je udržitelnost sama o sobě velice široké téma, v podstatě to znamená snahu fungovat tak, aby nám to dlouhodobě vydrželo a byli jsme při tom spokojení. Jak hospodářství a přístupy k našemu osobnímu životu zlepšit, ale není vůbec jednoduché.

Čtěte také

Většina firem musí každý rok předložit své ekonomické výsledky. Legislativa ESG přichází s novou myšlenkou, že kromě ekonomických výsledků bychom o firmách měli vědět i to, co dělají pro lidi v sociální oblasti a co dělají pro životní prostředí. Tím by se podle Kočího měl vytvářet tlak na to, abychom začali něco měnit ještě do současné doby.

Je však nutné si uvědomit, že každá firma je jiná. Proto provádíme analýzu, která nám identifikuje, kde ta daná organizace má největší nebo nejvýznamnější interakce s životním prostředím. V rámci ESG ale řešíme i sociální aspekty. Například jak firma bojuje proti korupci, jestli je dostatečně transparentní nebo kde daní. Pokud totiž daně odvádí do daňových rájů, je to vlastně známka neudržitelného chování, což si ale ne každý uvědomuje.“

Opravdová disciplína

Významným aspektem udržitelnosti je také boj s klimatickou změnou a stanovování uhlíkové stopy. Patří sem ale třeba i boj s chudobou a sociální nerovnost. „Na to se někdy zapomíná, přitom je to jeden z největších problémů v Česku. Proto je dobré, že metodika ESG přináší širší okruh témat, v rámci nichž by organizace měly hledat to, jakou cestou se dál vydat.“

Pozitivní podle Kočího je, že řada podniků již dnes shání konzultanta v oblasti udržitelnosti. „Odborníků na témata udržitelnosti je ale málo. Jsem rád, že se konečně otevřela diskuse a udržitelnost se trošku v nadsázce stala předmětem byznysu. Je však nutné, aby nešlo pouze o nástroj marketingu, ale aby se z udržitelnosti skutečně stala disciplína, která nám pomůže nastavit naše hospodářství tak, že bude dlouhodobě finančně i environmentálně prosperovat a my jako společnost budeme žít spokojeně,“ uzavírá Vladimír Kočí.

autoři: Zita Senková , Vladimír Kočí , opa
Spustit audio

Související