Vítej, kulíšku! Sdružení Nedoklubko vydalo terapeutickou knížku pohádek pro rodiče dětí v inkubátorech

15. leden 2015

Lékaři říkají, že je dobré, aby rodiče na děti v inkubátorech mluvili. Teď jim můžou i číst, říká Lucie Žáčková ze sdružení Nedoklubko.

Dnes je Elince pět let. Narodila se o 15 týdnů dřív. Po narození ji čekal inkubátor. Monitory, sonda v žaludku, dýchací přístroj. Ne zrovna veselý pohled.

„Ale od ostatních víte, že to musíte dát, že vám nic jiného nezbývá. Bez vás by to miminko nezvládlo,“ říká matka Elinky Lucie Žáčková. Ředitelkou sdružení Nedoklubko se stala po pár letech spolupráce. Nedoklubko sdružuje všechny rodiče, kteří si podobnou zkušeností prošli.

Mimochodem, k předčasně narozeným dětem patřil například Winston Churchill. Anebo fyzik Issac Newton.


Cílem sdružení Nedoklubko je podpořit rodiče po předčasném porodu. Maminky dostávají od dobrovolnic třeba miniaturní bačkůrky nebo kulíšky. Nejstarší projekt sdružení vznikl před 5 lety.

Terapeutické pohádky pro děti i rodiče

Sdružení nedávno vydalo knížku Vítej kulíšku! „Na svět nepřišla tak rychle jako naše děti. Vydali jsme ji asi po roce od nápadu.“

Podle lékařů by rodiče na děti v inkubátorech měli mluvit. Čtení pohádek jim to usnadní. V knížce navíc rodiče kromě pohádek najdou i zajímavé příběhy a vzkazy od jiných rodičů.

Nejlepší je klokánkovat

Lucie Žáčková a Jolana Voldánová

V některých centrech v zahraničí může s nedonošeným miminkem žít celá rodina. Lucie Žáčková se s tím sekala na mezinárodní konferenci. K tomu také jejich snaha směřuje.

U nás mohou být maminky s dítětem od rána do večera. Pokud je miminko extrémně nedonošené pomůže klokánkování. Miminko se položí na nahý hrudník maminky a to pak slyší tep srdce, na který bylo zvyklé z bříška.

Jaké má Nedoklubko další projekty? Jak můžete přispět na dotisk knížky Vítej kulíšku? Proč jsou miminka do dlaně větší bojovníci? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio