Většina z nás by nedokázala v restauraci oloupat banán, mandarinku nebo pomeranč, jak popisuje Ladislav Špaček

Jíst u stolů ovoce je vždy náročné, proto se už dnes nepreparuje, ale obvykle se podává připravené k přímé konzumaci. To znamená, že spíš dostaneme jakýsi ovocný salát nebo připravené ovoce, takže ho pouze napichujeme a vkládáme do úst.

Jak loupat banány

Pokud bychom dostali na stůl banán, jak to bývalo dříve, tedy v celku, pak ostrým nožíkem podélně nakrojíme slupku nahoře a dole. Hrot vidličky pak zasuneme pod slupku a tu se snažíme srolovat k jedné straně, jako bychom otevírali olejovky. Potom nožem krájíme jednotlivé dílky uvnitř a vidličkou je vkládáme do úst.

Jak loupat citrusy

Jestliže si dáme pomeranč, bude to složitější. Vidličkou si ho přidržujeme a ostrým nožíkem nakrájíme kůru v místech, kde jsou hrany měsíčků pomeranče. Potom vsuneme lžíci mezi kůru a dužninu, a oddělíme kůru od dužniny. Vytvoříme tím jakousi hvězdici, která bude tvořit podstavu pomeranče. Potom vidličkou a lžící oddělíme jednotlivé dílky od sebe a vidličkou je konzumujeme. Dáváme pozor na to, abychom pecky odkládali na talíř, aby se neválely na stole.

Jak porcovat jablka

U jablka je potřeba nožem vyříznout jádřinec a pokračovat podobně jako při porcování citrusů, tedy krájet jablko na měsíčky. Je to manipulace, kterou raději nacvičujeme už doma.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.