Věřím na anděly. Jeden mě zachránil, myslí si Jan Rosák

7. říjen 2021

„I po padesáti letech před mikrofonem mám stále trému,“ prozrazuje Jan Rosák, tentokrát mimořádně v roli hosta pořadu Blízká setkání. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Co je podle něj pro moderátora nejhorší? „Když se zpozdí host,“ odpovídá Jan Rosák hned na otázku Terezy Kostkové. A hned taky přidává osobní zkušenost se sportovcem na vozíčku Heřmanem Volfem, kterého pozval do svého pořadu Šťastnou cestu.

„On bývá všude dvacet minut před vysíláním. Ale mně volal, že je v dopravní zácpě. Nakonec jsme celou hodinovku dělali po telefonu. Dokonce komentoval, jak popojel o dva metry. Dodnes na to vzpomínám,“ usmívá se.

Dvakrát zachráněný

Věří na šťastné anděly? Andělé jsou, je přesvědčený. „Moji bratři mě vozili v kočárku. Pustili mě po takové betonové svažité cestě, pod kterou byla silnice a za ní potok. Po chodníku šel zrovna ze hřbitova místní pan farář. Čapnul mě, předal a vtipně poznamenal: Teď jsem jednoho pohřbil a druhého zachránil,“ vzpomíná moderátor.

Jan Rosák prý původně chtěl být hercem. „Ale nevzali mě na DAMU.“ Přesto si zahrál třeba v detektivce Čekej do tmy. Když se natáčelo, přišli do publika známí se synem. A já jak sestupuji pod schody, kde na mě čeká gauner, slyším dětský hlásek: Honzo, pozor čeká na tebe! Z detektivky byla rázem komedie.“

Proč má obavy o naši rodnou řeč? Jakou má oblíbenou knihu? Jak vzpomíná na půlrok, kdy byl kulisákem? Co ho čeká v nejbližší budoucnosti?

autoři: Tereza Kostková , zk

Související