Věra Jourová: Obvinění z korupce mne hrozně urazilo. Navíc mi vykradli byt a vyhrožovali likvidací

21. červenec 2018

Věra Jourová (ANO) je už čtvrtým rokem eurokomisařkou, na starost má spravedlnost, ochranu spotřebitelů nebo otázky rovnosti pohlaví. Přestože se často používá spojení česká eurokomisařka, členové Evropské komise reprezentují Evropskou unii, nikoli svůj národní stát. Lze to zvládnout, aniž by došlo k rozpolcení osobnosti?

„No nedá,“ reaguje Jourová se smíchem. „Vstupem do Evropské komise neprojdeš lobotomií a neřekneš si: ‚Teď už nejsem Češka, teď jsem Evropanka.‘ Všichni si to s sebou neseme a je to tak dobře, protože národní pohledy jsou důležité,“ doplňuje.

Důležitá je prý ale i osobní historie eurokomisaře. „Myslím, že jsem dost známá tím, že se snažím zohlednit i pozice toho úplně obyčejného člověka. Ještě nedávno jsem měla prázdný účet a obrovské existenční trable, takže velice dobře si pamatuji, jaké to je,“ dodává.

Úcta k jídlu

Jourová v dětství zpívala ve sboru, který vedli její rodiče, a i to byl důležitý formující vliv. „V 17 jsem se s národopisným souborem dostala do Holandska, kde jsem třeba poprvé viděla vozíčkáře a mentálně postižené lidi, o které se ti zdraví starali s úctou. To na mě udělalo větší dojem než luxusní auta a zboží v obchodech,“ vzpomíná.

O Unii Češi moc nevědí, ale nelíbí se jim. Na fakta nehledí, říká eurokomisařka Jourová

Věra Jourová, vláda

Dosavadní výsledky programu na přerozdělování uprchlíků v rámci Evropské unie nepůsobí jako naplnění záměru. Maďarsko a Polsko nepřijaly nikoho, Česká republika dvanáct lidí. Evropský komisař pro vnitro Dimitris Avralopulos hrozí zemím, které odmítají přijímat migranty v počtech dohodnutých podle kvót, právními kroky. „Pokud Rada tuto cestu schválila, pak je na zemích, aby to respektovaly a plnily,” řekla eurokomisařka Věra Jourová v Interview Plus.

Díky této zkušenosti se také začala učit angličtinu, se kterou došla až ke státnicím. Přesto se ale po vstupu do Komise musela doučit právnickou terminologii. „Sice jsem znala právnickou angličtinu, ale když si má člověk sednout proti americkému ministru spravedlnosti a vyjednávat režim pro výměnu důkazů o trestné činnosti, tak musí dobře umět,“ zdůrazňuje Jourová.

Přiznává, že nemá ráda pracovní snídaně a obědy: „Tatínek mě naučil, že když ti dají jídlo, tak si toho važ a vychutnej si ho. Při jednáních se ale zaměřuješ na obsah, ne na talíř, a to mi dělá problém. Mám pocit, že projevuji neúctu tomu jídlu.“

Třebíč nade vše

Rodačka z Třebíče se po studiích na Univerzitě Karlově na Vysočinu opět vrátila a začala pracovat v kultuře. „Bylo to senzační, udělat karneval pro děti a vidět je šťastné, to byla krásná práce,“ říká absolventka oboru Teorie kultury.  

Třebíč miluji nade vše, ale když sedím proti americkému ministrovi, musím zapomenout, že jsem holka z Třebíče, ale že tam jsem za půl miliardy lidí a musí to být já pán, ty pán.
Věra Jourová

„Potom jsem pracovala na radnici, na krajském úřadě a pak na ministerstvu – a všechny tyto nabídky přišly v době, kdy tam byly problémy a chtělo to manažera změny. To byl můj úkol, protože se nenechávám svazovat riziky. Když je změna nutná, tak do toho říznu,“ popisuje.

Hrozba likvidací

V roce 2003 nastoupila na ministerstvo pro místní rozvoj v době, kdy vázla příprava na čerpání evropských dotací. „Státní správa má ráda stabilitu, a když se to dostalo do stabilní fáze, tak mne to přestalo bavit... A pak mne zavřeli,“ naráží na 33 dní strávených ve vyšetřovací vazbě kvůli údajné korupci. Později byla za neoprávněné stíhání odškodněna.

Byla jsem úplně impregnovaná hrůzou. Bála jsem se o svou rodinu, protože mi vykradli byt a někdo mi dával najevo, že to může skončit totální likvidací.
Věra Jourová

„Mne to obvinění z korupce hrozně urazilo. Někdy parafrázuji Švejka a říkám: ‚Zavřeli jste mě, tak tady máte přes držku.‘ Rozhodla jsem se, že budu studovat a zjišťovat, jak má vypadat právní stát, abych se byla schopná bránit. Ta trestní kauza byla obrovský impuls do dalšího života,“ uzavírá Jourová.

autoři: Vlastimil Ježek , ert
Spustit audio

Související