Polsko politizuje justici, musíme tomu zabránit. Mám k tomu i osobní motiv, říká eurokomisařka Jourová

22. prosinec 2017

Evropská komise poprvé v historii aktivovala článek 7 Lisabonské smlouvy o pozastavení členských práv, a to kvůli polské justiční reformě, která údajně ohrožuje právní stát. Není ale věcí Polska, jak si uspořádá svou justici? „Státy se před deseti lety dohodly, že budou dodržovat některé principy, mezi nimi i vládu práva a nezávislou justici. Polská reforma jde proti těmto principům,“ říká evropská komisařka Věra Jourová z hnutí ANO.

Závažnost situace jako první konstatovala takzvaná Benátská komise, což je poradní orgán Rady Evropy, kterou o názor požádalo samo Polsko. Tamní justice je dnes podle Jourové zcela v rukou exekutivy, protože ministr spravedlnosti získal mimořádné kompetence.


Polsko je suverénní stát, byly tam svobodné volby a vláda je populární. To vše beru. Ale evropský justiční prostor je systém, kde se spoléháme jeden na druhého, že justice je nezávislá.Věra Jourová

„Reforma například umožňuje soudům revidovat pravomocná rozhodnutí za uplynulých dvacet let. Evropský justiční systém nic takového nezná,“ upozorňuje Jourová, která má v Komisi na starost spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost pohlaví. „Slýchám ministry spravedlnosti říkat, jak máme uznávat rozhodnutí polských soudů, když nemáme důvěru v jejich nezávislost,“ dodává.

Právě na vzájemném uznávání rozhodnutí totiž v Evropě závisí celá řada věcí, včetně například evropského zatykače. „Lidé se stěhují, stávají se oběťmi trestných činů, musíme vyšetřovat přeshraniční kriminalitu. K tomu všemu musí justiční systém všude fungovat stejně,“ zdůrazňuje Jourová.

Ve vazbě jsem věřila v justici

Podle právníka Aleše Rozehnala je ale například jmenování soudců v Polsku daleko nezávislejší na politické moci než v České republice. Ministr spravedlnosti u nás navrhuje jmenování soudce vládě, která ho schvaluje, a do funkce ho pak jmenuje prezident.

„Neměříme Polsku dvojím metrem, nelze takto povrchně srovnávat justiční systémy. Podle polského vzoru by například česká vláda musela odvolat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a dát jeho kompetence ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi. To by tu statisíce lidí vyšly do ulic,“ upozorňuje Jourová.

Zároveň připomíná vlastní případ, kdy strávila půl roku ve vazbě na základě falešného obvinění a podle svých slov příšerného chování státního zastupitelství. „Věděla jsem, že mám proti sobě mocné nepřátele v politických a ekonomických kruzích. Ale věřila jsem, že se k tomu dostane nezávislý soudce, který věc rozhodne navzdory tlakům. Mám tedy i osobní motiv bránit politizaci justice v Evropě,“ uzavírá.

Proč je Evropská unie v Česku tak nepopulární? Poškozuje Českou republiku kauza Čapí hnízdo? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio