Ve věku 94 let zemřel herec Jan Skopeček. Proslavila ho role Potůčka v seriálu Tři chlapi v chalupě

27. červenec 2020

Zemřel herec a zakládají člen Divadla pod Palmovkou Jan Skopeček. Bylo mu 94 let. Zprávu CNN Prima News potvrdil serveru iROZHLAS.cz s odkazem na rodinu ředitel Domova pro seniory Nová slunečnice Martin Benda. Skopeček v divadle strávil přes 60 let a ztvárnil tam stovky rolí. Diváci si ho ale mohou pamatovat taky z filmového plátna a televize, například ze seriálu Tři chlapi v chalupě nebo snímku Kameňák.

Herectví lákalo Skopečka od mládí. Pro profesionální dráhu se ale rozhodl z překvapivého důvodu. „Šel jsem k divadlu proto, že jsem byl strašně plachý člověk. Hrozně jsem se styděl lidí. A mně okouzlilo, že si herci tenkrát lepily vousy a nosy a paruky. A to mně hrozně lákalo, že jsem se mohl za něco schovat,“ vzpomínal herec.

Konec druhé světové války prožil v koncentračním táboře. Při transportu onemocněl a pomohl mu jiný z vězňů, herecký kolega Oldřich Nový.

„Měl jsem příšernou horečku. Ležel jsem tam a najednou vidím, že se zvedl člověk. Říkám si, ježišmarjá, to je Kristián. Oldřich Nový. Přišel ke mně, změřil mi teplotu, dal mi nějaké prášky, zabalil mě do své deky. A myslím, že mi zachránil život,“ popisoval Skopeček.

Po válce prošel několik štací. V roce 1948 pak zakotvil v divadle S. K. Neumanna, kde hrál víc než 50 let. Na jevišti ztvárnil třeba Cyrana z Bergeracu a desítky dalších komických i charakterních rolí. Největší popularitu mu ale zajistil televizní seriál a filmy o třech chlapech v chalupě.

Skopečka si diváci mohou pamatovat třeba z filmů Parta Hic nebo Marečku, podejte mi pero. V historických filmech nebo pohádkách hrál často sluhy a komorníky. V televizi se ale představil například i v roli Sherlocka Holmese. Výrazné role si zahrál v seriálech Sňatky z rozumu či Byl jednou jeden dům.

Na divadle i před kamerou hrál i v pokročilém věku. Role „dědků“ si užil třeba ve filmové sérii Kameňáků. V roce 2017 získal od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

autor: Jan Herget | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio