Vánoční poselství J. B. Foerstera z roku 1938

23. prosinec 2011

Nastávající vánoční svátky si na webové stránce archivu Českého rozhlasu připomene stylově, tedy návratem do minulosti. Poslechneme si vánoční projev českého skladatele z roku 1938.

Josef Bohuslav Foerster (1859-1951), významný český hudební skladatel, pedagog, spisovatel a hudební kritik působil podstatnou část svého života v cizině, nejprve v německém Hamburku, později ve Vídni. Do vlasti se vrátil – se svou ženou, jež byla operní zpěvačkou – až po vzniku samostatného Československa, tedy v roce 1918.

J.B.Foerster v rozhlasovém studiu

Vedle komponování se Foerster po návratu do vlasti věnoval pedagogické činnosti. V roce 1919 byl jmenován profesorem na Pražské konzervatoři, v letech 1922 - 1931 vyučoval na mistrovské škole této konzervatoře. Třikrát byl zvolen jejím rektorem. Kromě toho přednášel také na FF UK v Praze (1920-36), čestný doktorát Univerzity Karlovy obdržel už 27. listopadu 1919. Vrchol jeho společenské kariéry nastal v květnu roku 1931, kdy byl zvolen prezidentem České akademie věd a umění. Ve funkci setrval až do března 1939.
Z pozice svých společenských funkcí vystupoval často s projevy v tehdejším Československém rozhlase. Díky archivní nahrávce si dnes můžeme připomenout Foersterova slova, jež pronesl k posluchačům o Vánocích roku 1938, tedy v době, kdy se na naší republikou stahovala mračna evropské politické krize.

J.B.Foerster-při vánočním projevu
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka