Václav Mašek dal ve svém prvním utkání proti Spartě 5 branek

29. listopad 2013

Svou kariéru spojil se Spartou Praha. Patřil k nejslavnějším hráčům v její historii, vybojoval s ní dva mistrovské tituly. Dvakrát se se Spartou probojoval do čtvrtfinále Poháru mistrů.

Fotbalový odkaz

Václav Mašek je jedním z chilských hrdinů, kteří v roce 1962 přivezli stříbro z mistrovství světa ve fotbale. Do studia přišel stylově oblečen – na sobě měl černé sako s emblémem fotbalového klubu Sparta Praha: „Sparta má v listopadu 120 let od svého založení a je trochu potřeba ji reprezentovat.“ Bylo tedy kulaté výročí fotbalového klubu pro V. Maška jistým impulsem pro sepsání knihy s názvem Věrné sparťanské srdce? „Impulsy přišly z více stran, ale největší inspirací pro mě byla vnoučata, kterým jsem často vyprávěl, a která mě také požádala, abych pro ně něco sepsal.“ V publikaci nalezneme novinové výstřižky z dobových tiskovin a vzpomínky na nejvýznamnější události ze života této sportovní osobnosti.

Železná Sparta

Organizovaně začal hrát za klub ABC Braník v sedmi letech a pokračoval až do dorostu, kde se následně rozhodoval, jestli se věnovat harmonice nebo se plně zaměřit na kopanou: „Přišel tehdy zlomový okamžik, kdy jsme zápasili s jedním mužstvem ze Sparty a já v tom utkání dal 5 branek. Okamžitě o mě měli zájem, ale nebylo to tak jednoduché.“ Jaká byla vůbec tehdy, na počátku 60. let minulého století, ve fotbalovém klubu atmosféra? Těžko si to dovedeme představit, protože současná podoba Sparty Praha je jistým způsobem unikátní, vzbuzujicí řadu zcela protichůdných emocí: „Atmosféra byla tehdy napjatá. Přicházeli jsme do klubu jako úplní nováčci a měli ho, těsně před sestupem, zachránit. Byla tam jistá nedůvěra ze strany spoluhráčů a zároveň i nepředstavitelný tlak vedení klubu na sportovce.“ Nakonec se ovšem V. Mašek dokázal prosadit a jako jeden z nejmladších hráčů uspěl na mistrovství, které se nesmazatelně zapsalo do fotbalových dějin.

Václav Mašek

Své dotazy můžete psát na e-mail: jejakaje@rozhlas.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.