Václav Cílek: To, co se děje v Iráku a Sýrii, je třetí dějství války v Zálivu. Tam nejde o terorismus

14. říjen 2014

Ale spíš o mnoho válek v jedné. Milice často bojují i proti vlastním.

Podle Václava Cílka jsme momentálně svědky třetího dějství iráckých válek. „A Američani mají všechny důvody po těch letech konečně nepřítele zničit.“

V Iráku a Sýrii prý tentokrát nejde o boj proti terorismu. „Ten tam bude vždycky,“ připomíná geolog. „Islámskému státu se teď jedná o to, dobýt poměrně velkou část území, stabilizovat se, začít vyvážet ropu. A vytvořit nějaký kalifát.“

Sociální kořeny konfliktu

Základní problém je podle Cílka hospodářská situace. „Žádnou válkou, žádným vojenským vítězstvím nevyhladíte sociální nespravedlnost – zabíjení lidí nebo špatnou distribuci mezinárodní pomoci.“

Nedůvěřivost ve zpravodajství

Cílek přiznává, že osobně nedůvěřuje obvyklému zpravodajství. „Američané totiž prohrávají.“ Ve svých úvahách se tak opírá o texty iráckého novináře, který pracuje pro Independet. Ghajt Abdul-Ahad například ukazuje, že v Zálivu jde tentokrát o mnoho válek v jedné.


Ghajt Abdul-Ahad (* 1975 v Iráku)
Až do invaze v roce 2003 nikdy neopustil Irák. Od roku 2001 se věnuje dokumentární fotografii. Jako dezertér z irácké armády se musel 6 let skrývat. V roce 2010 byl 5 dní v zajetí Tálibanců, se kterými dělal rozhovory. V roce 2011 byl 14 dnů v zajetí libyjské armády během občanské války v Libyi. V roce 2014 dostal Orwellovu cenu.
Zdroj: Wikipedie

„On osobně prošel několika městy a říká: Tam milice ISIS bojují proti vlastním sunnitům, tady bojují proti šíitům a proti vládě,“ cituje Cílek. „Spojuje je nenávist vůči vládě a nenávist vůči Američanům.“ Zároveň připouští, že také kvůli tomu není „tahle válka vyhratelná ze vzduchu“.

Tažení ISIS začlo před 2 lety

Počátky konfliktu hledá Cílek už v minulosti. Když se totiž USA dostaly po druhé válce v Zálivu k moci, propustily z armády 250 000 trénovaných vojáků. Ti se rozprchli a později začali budovat Islámský stát.

„To tažení Islámského státu začalo už skoro před dvěma lety, kdy dochází k izolaci těch Američany vycvičených jednotek, kteří tak trochu nevědí, za co bojujou,“ popisuje.

Miroslav Dittrich a Václav Cílek

Jádro Islámského státu podle Cílka tvoří lidé, kteří s Koránem a náboženstvím nemají moc společného. Pragmatici, kterým se jedná o moc, samostatnost a prodej ropy. „V jeho čele stojí bývalý armádní generál Izzat al-Dúrí, jeden z nejbližších spolupracovníků Saddáma Husajna.“

Proč Václava Cílka nebaví komunální volby? Jaký byl výsledek konference o kolapsech civilizací? Zapomnělo se na budapešťskou operaci na konci druhé světové války? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

Islámský stát
autoři: Miroslav Dittrich , Václav Cílek , rota
Spustit audio