V kostele ve Starém Rokytníku řemeslníci vyměňují stropní trámy, nesmí ale poškodit vzácnou omítku

2. říjen 2022 07:42

V kostele svatého Šimona a Judy ve Starém Rokytníku u Trutnova pracují v těchto dnech tesaři. Mají nelehký úkol, musí totiž vyměnit staré trámy na stropní konstrukci. Háček je ale v tom, že omítka nad lodí kostela musí zůstat nepoškozená. Jsou na ní totiž specifické malby a to dokonce hned ve dvou vrstvách. I proto je pro památkáře velmi cenná a mají zájem na tom, aby se při opravě co nejvíc zachovala. 

„Ten černý otvor ve stropě je první odpadlý kousek vlivem prací, které na půdě probíhají. S tím se i počítalo," říká Štěpánka Tryznová, místopředsedkyně spolku Přátelé Starého Rokytníka.

Čtěte také

A ukazuje do rohu kostela. Nemohu tak říct, že bych se tady teď cítila úplně bezpečně. Neodpadne na nás další kus omítky? „Neodpadne. Protože tam, kde teď pánové pracují, je strop podložen lešením. Takže na nás rozhodně nic spadnout nemůže."

Z půdy se ozývá zvuk vrtačky. A když popojdu kousek dál, tak slyším zase úplně jiný zvuk. Lenka Hurdálková drží v ruce stativ, na kterém je fotoaparát s velkým objektivem. A momentálně fotografuje zdejší stropní malby. „Štěpánka mne poprosila o dokumentaci, kdyby se náhodou stalo, že zase nějaký kousíček omítky někde upadne. Tak aby bylo podle čeho strop znovu obnovit."

V čem je specifická zdejší malba?

Malba se samozřejmě jedinečná, protože každý kostel je originál. „Výmalba stropu pochází v této podobě z přelomu 19. a 20. století. Malba je na omítce, která je připevněna na rákosu. Nad rákosem jsou prkna a nad nimi jsou nyní tesaři, kteří se snaží vše, co je zničené a napadané hnilobou, vyměnit za nové dřevo."

Nemůže strop spadnout dolů? „Stop jako takový spadnout nemůže. Může upadnout pouze kousek omítky, ale jinak je celý strop zavěšený pomocí železných věšadel na krovu. Však se na to pojďme podívat."

Čtěte také

Vyšplhali jsme na půdu a stojíme na jednom z dřevěných trámů. „Je bezpečnější chodit po trámech, protože plocha mezi nimi je ta méně bezpečná část."

Jeden z tesařů, Martin Strejc, vysvětluje, jak je zdejší oprava složitá. „My se snažíme zvyknout si na různé výzvy. A tohle je jedna z nich. Trápíme se docela slušným způsobem, ale věříme, že to dopadne dobře. Jsou tu technické věci, které se musí řešit přímo na místě. Konstrukce je staticky výrazně narušena, takže musíme postupovat poctivě a pomaleji než nějak zbrkle."

Strop nad lodí kostela svatého Šimona a Judy ve Starém Rokytníku u Trutnova by měl být hotový do konce listopadu letošního roku. Pak bude objekt opět otevřen pro veřejnost.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související