V Česku je dnes největší koncentrace čajoven na světě. Přitom jsme zemí bez čajových tradic

2. prosinec 2016

Dokonce i nabídka čajů v supermarketech nemá prý snad v západní Evropě obdoby. Přečtěte si o krvavé cestě čaje na české stoly.

Mekkou milovníků čaje je Čína. Tam se čaj pěstuje 5000 let, zatímco v Indii jen 250. „V opiových válkách čínský císař zastavil vývoz čaje a porcelánu do Evropy. Britský král proto vyhlásil soutěž, kdo vypěstuje čaj v koloniích. Nejdřív se to podařilo v indickém Asaamu,“ vypráví Aleš Juřina, jednatel Spolku milců čaje.

I pití čaje s mlékem souvisí s opiovými válkami. „Britové museli začít vyrábět keramiku. Když se do ní dala horká voda, tak praskala. Proto tam dávali nejdřív mléko. Ale Britům to nevyprávějte,“ směje se.

Přivezl čaj do Čech anarchista Bakunin?

První cesta čaje do Evropy byla přes lékárny. To bylo na počátku 17. století. „Do Čech se podle legendy dostal v revolučním roce 1848. Údajně ho přivezl na barikády ruský anarchista Bakunin. V širší míře se rozšířil až na počátku 20. století.“ Ani první republika čaji moc nepřála.


Proč jsou dnes u nás čajovny úspěšné?
„Češi se rádi setkávají. Někdy je hlučná hospoda netěší a čajovna je kultivovaná alternativa. 70 % hostů jsou ženy. Lidé mají v čajovně pocit, že je to něco mezi hospodou a kostelem.“

„Čajovna fungovala jen několik týdnů v roce 1911 v Lucerně. Po Zemské výstavě tam byla přenesena čajovna Jokohama. Pan Havel senior pak předělal prostor na hospodu a ta je tam dodnes.“ A přitom dnes je podle Juřiny Česko zemí s největší koncentrací čajoven na světě.

Čaj za 1000 Kč

„Když jsme otevřeli obchod, 10 dkg čaje stálo 40–60 korun. A lidem se to zdálo drahé. Přeskočím 23 let a dneska náš nejdražší čaj stojí přes 1000 korun a lidé se nemohou dočkat, až přijde sklizeň.“ A v čem tkví úspěch?

„Je třeba si zajistit dobré kontakty na čajové zahradě. Ve všech produkčních oblastech máme své osobní přátele. Když se zajdou podívat do supermarketu, tak jsou zděšeni, jak je naše nabídka široká, že to snad nemá ani v západní Evropě obdoby.“

Z jakých částí rostliny se dá vyrábět čaj? Kdo je čajový tovaryš? Může čajový rituál pomoci při odvykání závislosti na drogách? Více uslyšíte v archivu.

autor: zk
Spustit audio