Úžasné životy: Legendární moderátorka Kamila Moučková podle kolegy Karla Voříška

22. srpen 2021

Kamila Moučková byla první ženou, která v Evropě uváděla hlavní televizní zpravodajskou relaci. A v srpnu 1968 se stala tváří protiokupačního vysílání.

Autor: Jan Herget
Připravil: Jan Herget
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Jiří Benák
Premiéra: 22. 8. 2021
Produkce: Klára Illiašová

Za to později draze zaplatila dvacetiletým zákazem činnosti. Nesměla dělat ani uklízečku a tak doma lepila pytlíky. Nikdy se nevzdávala a možná proto jí přátelé důvěrně přezdívali 'žena lvice'. Patřil k nim i moderátor Karel Voříšek.

Přísná a spravedlivá

Karel Voříšek se s Kamilou Moučkovou spřátelil po předávání cen Týtý v roce 2008. Bylo to prý setkání jak z muzikálu. „Chtěl jsem ji poznat, a když jsem se za ní vydal, tak jsem zaškobrtl, spadl na zem a přijel k ní vlastně po kolenou. Reagovala pohotově. Rozpřáhla ruce a pronesla: Jé, Vořech, víš co, budeme spolu kamarádit!“ Později mu byla přísnou, ale spravedlivou rádkyní nejen v profesi, ale i v osobním životě. A v době, kdy byl Karel Voříšek nařčen ze spolupráce s StB. Se za něj postavila. Sluší se dodat, že moderátor byl z nařčení soudem očištěn.

Vztek místo strachu

21. srpna 1968 seděla od rána před televizní kamerou a vysílala živé zpravodajství o okupaci Československa až do okamžiku, kdy ji vojáci vyvedli pod samopaly ze studia. Když na nejdramatičtější okamžiky svého života později vzpomínala, zdůrazňovala, že strach sice měla, ale přebil ho nevýslovný vztek. Každý, kdo Kamilu Moučkovou důvěrně znal, věděl, že pro ostřejší slovo nešla daleko. „Po hrubším slově sáhla pouze tehdy, pokud si to situace nebo příslušný člověk zasloužili. Pak to ale sedělo.“

Mladá, zdravá, krásná a žádoucí!

I když Kamilu Moučkovou v posledních letech života trápilo zdraví, nikdy neztrácela elán a vůli čelit nástrahám stáří. Osobitý recept vypozoroval Karel Voříšek, když svou kamarádku vozil autem na delší vzdálenosti. „Při vystupování z auta se vždycky opatrně napřimovala a rovnala si páteř a při tom si vždycky něco mumlala. Chtěl jsem vědět co. Odpověď mě dostala: Jsem mladá, zdravá, krásná a žádoucí,“ vzpomíná v cyklu Úžasné životy Karel Voříšek. „Bylo to jako malá rozcvička těla i sebevědomí zároveň.“

Spustit audio

Související