Úžasné životy: Kytarista Radim Hladík podle muzikanta a kolegy Honzy Křížka

16. leden 2022

„Byl to nejen brilantní kytarista, možná jeden z nejzásadnějších, co se týče rockové a bigbítové kytary, ale především brilantní hudební skladatel. Dodnes je velikán, jeho samply znějí v písničkách z celého světa, “ říká Honza Křížek, který hrál v kapele Blue Effect po jeho boku dvanáct let.

Autorka: Lenka Nechvátalová
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Jiří Benák
Premiéra: 16. 1. 2022
Produkce: Klára Illiašová

Seznámili se, když Radim Hladík produkoval desku kapele Walk Choc Ice, které Honza Křížek dělal frontmana. „Dojížděl za námi pravidelně na chalupu ve Východních Čechách s jeho ženou Zlatou. Věnoval se tomu opravdu poctivě. S kapelou minimálně čtvrt roku prorostl. Na písničkách se aktivně podílel i aranžemi.“

Matador, který nezdrhl 

Radim Hladík se zapsal do historie českého bigbítu v druhé polovině 60. let jako kytarista skupiny Matadors. Poté, co většina členů kapely emigrovala, založil legendární uskupení Blue Effect v čele se zpěvákem Vladimírem Mišíkem.

Pro tisíce diváku zazpíval i Honza Křížek.

„Nezdrhl, protože tady měl rodinu. Nenechal je tady a chtěl tu být s nimi. A to je zase druhá část odvahy pro lidi, kteří tu opravdu zůstali,“ dodává k nelehkému životnímu období Honza Křížek.

Slavná píseň skupiny Blue Effect z roku 1969 Sluneční hrob byla původně napsána v době, kdy se upálil Jan Palach. Členové kapely mu proto na obal druhého vydání desky napsali k písni věnování, načež ji komunistický režim zakázal. Sluneční hrob znovu oživil a přiblížil i mladším generacím režisér Jan Hřebejk filmem Pelíšky.

Dělat to, co má člověk rád

Hladík sám sebe neřadil do kategorie divokých rockerů. Honza Křížek na něj vzpomíná jako na skromného a pokorného člověka: „Nepotrpěl si na žádné hvězdné manýry. Byl prostý. Věnoval se jen podstatnému.“

Čtěte také

Koncertoval až do posledních sil a muzikou, ve které nacházel svobodu, vzdoroval vážnému onemocnění plic. „Tohle se ve mně hrozně pralo. Chtěl jsem skončit. Přemlouval jsem Zlatu, abychom hráli míň. Ale pak jsem pochopil, že to pro Radima byla jediná cesta, aby to všechno zvládl.“

Jazzrovková Čajovna

Jako kytarista se posluchačům nesmazatelně zapsal do paměti také instrumentální nadčasovou skladbou Čajovna. Hladík rád experimentoval i s jinými hudebnímu žánry, například jazzrockem.

„Myslím na něj poměrně často. Dělal jsem si nedávno v hlavě pořádek, jestli jeho odkaz nesu dobře a jestli skutečně dobře reprezentuju, že jsem se s ním mohl potkat, jak hudebně, tak i lidsky. Doufám, že jo,“ uzavírá Honza Křížek vzpomínku na Radima Hladíka.

Spustit audio

Související