Úžasné životy: Jitka Šuranská podle Lucie Redlové

17. leden 2021

„Jitka když hrála, tak hrála celým tělem,“ vzpomíná muzikantka Lucie Redlová na několikanásobnou držitelku hudebních cen Anděl, vynikající houslistku a zpěvačku .

„Byla to moje velká důvěrnice, měly jsme hodně společného v přístupu k muzice i k životu,“ doplňuje.

Jitka Šuranská se narodila v Kudlovicích poblíž Uherského Hradiště a prostředí moravského Slovácka v ní rozvíjelo kromě lásky ke klasice i hluboký vztah k folkloru. Vystudovala brněnskou konzervatoř, byla členkou Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně a s Jiřím Plockem tvořila duo Hudecká úderka.

„Kdyby nemohla hrát, nevím, co by dělala. Muzika pro ni byla na prvním místě,“ vzpomíná Lucie Redlová a přiznává, že pro ni Jitka byla nejen blízkou přítelkyní, ale i velkým hudebním vzorem.

Folklor moderně

Jitka Šuranská spolupracovala s Lucií Redlovou a Beátou Bocek v triu MDŽ – muzikantky, dámy, ženy. „Byla dříč a byla cílevědomá. Když si koupila loop station a začala na něj hrát, velmi brzy nato měla svůj první sólový koncert v Náměšti nad Oslavou,“ vypráví Lucie Redlová o moderní hudební pomůcce, díky které Jitka Šuranská přibližovala lidovou tvorbu současné generaci.

S mandolínistou Martinem Krajíčkem a kontrabasistou Marianem Friedlem vydala dvě alba Divé husy a Beránci a vlci, za které získali hudební ocenění Anděl.

Láska k moravským písním

Inspiraci k tvorbě nacházela Jitka Šuranská v rodné krajině: „Myslím si, že pokud se člověk věnuje tradiční hudbě, nemůže se od ní příliš vzdálit. Jsou události v kraji, které dají muzikantovy příležitost zase si zahrát a znovu to prožít, pocítit to.“

Podle Lucie Redlové za sebou zanechala Jitka Šuranská hluboký hudební odkaz a ji samotnou ovlivnila v další autorské tvorbě. „Loni v létě mě to začalo k lidovkám také více táhnout. Věřím, že v tom má Jitka prsty.“

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.