Úžasné životy: Dušan Vančura podle Jiřího Holoubka

9. říjen 2022

Dušan Vančura byl textař a zpěvák kapely Spirituál kvintet. O osobní vzpomínky se podělí Jiří Holoubek, moderátor a hudebník, který se Spirituál kvintetem vystupoval do jeho úplného závěru. Patřil k obdivovatelům kapely, která působila od roku 1960. Nikdy by ho prý nenapadlo, že se jednou stane jejím členem. Proč si otec Dušana Vančury nepřál, aby byl právník? Proč se s Jiřím Tichotou špičkovali, až to bylo pro režim nepohodlné? A proč se usadil v jižních Čechách?

„Moje první setkání s Dušanem by se dalo rozdělit na dvě etapy, přičemž ta první by byla posluchačská. Jako člověk, který má rád folk, jsem samozřejmě chodíval na Spirituál kvintet. Byla to moje pubertální a postpubertální léta. Miloval jsem jejich muziku. Přitom když jsem se narodil, Spirituál už dávno byla věhlasná kapela,“ svěřuje se v osobní vzpomínce Jiří Holoubek.

Nevěřil jsem, že mi volá Spirituál kvintet

„Druhé klíčové setkání proběhlo v září 2004, kdy mi zazvonil telefon a v něm se ozval Dušan Vančura s tím, že ho pověřil Jiří Tichota, zakladatel a kapelník, aby mi zavolal, jestli bych nechtěl přijít na konkurz na uprázdněné místo po Karlu Zichovi, který v létě roku 2004 bohužel zemřel.“

„Já jsem se rozklepal. Nechtěl jsem věřit tomu, že mi volá někdo ze Spirituál kvintetu. Natož pak Dušan Vančura. A to bylo první osobní setkání, kdy jsem vyrazil na první zkoušku,“ dodává Jiří Holoubek.

V Úžasných životech se ohlédneme za profesní dráhou Dušana Vančury, která zpočátku nebyla vůbec hudební, povoláním byl totiž inženýr-elektrotechnik. „Techniku jsem si zvolil hlavně proto, že mi na gymplu šla matika a fyzika. A říkal jsem si, že to bude asi moje cesta. Ne že by to byla cesta osudem určená, jak jsem zjistil, ale čím dál tím víc jsem inklinoval k muzice, která mi pohlcovala víc a víc času,“ uvedl v jednom z rozhovorů Vančura.

Spustit audio

Související