Úterním hostem Dvojky byl nestor českého herectví

22. leden 2013

Od 11:00 hodiny jsme měli tu čest přivítat herce Divadla Na Vinohradech Otakara Brouska staršího.

Na které ze svých rolí nejčastěji vzpomíná? Kteří režiséři ho formovali? Kteří kolegové mu nejvíc přirostli k srdci? A jak se u Brousků předává herecké žezlo z generace na generaci?
O tom všem vyprávěl moderátorce Marii Retkové i posluchačům svým nezaměnitelným podmanivým hlasem.


Otakar Brousek (*28. září 1924, Krhanice)
Jako tolik velkých českých herců začínal u ochotníků. A také jako řada jeho kolegů patří ke generaci, jíž se dostalo už v dětství a mládí hudebního vzdělání. Hrál na housle, zpíval ve sboru. Zájem o literaturu, nejen tu divadelní, stejně jako o výtvarné umění, byl vždy samozřejmostí. Vedle komplexních múzických zájmů ale také hodně sportoval. "Ve zdravém těle zdravý duch," se tomu říkávalo, anebo, podle starých Řeků, kalokagathia, tedy dokonalá harmonie těla a ducha.
Studoval na FF UK. V letech 1945 až 1946 začínal v kladenském divadle jako herec a inspicient. Posléze působil ve Studiu Národního divadla, v Městském divadle pro mládež Praha. Roky 1951 a 1952 strávil v pražském Realistickém divadle a poté byl, až do r. 1959, členem souboru D34, Divadla E.F. Buriana. Po odchodu z něj nastoupil do Divadla na Vinohradech, kde působí dodnes.
Zdroj: Divadlo na Vinohradech, Česká televize


Spustit audio