Ukrajina: Ani jedna strana není čítankově bílá

19. únor 2014

Ukrajinská metropole má za sebou nejkrvavější noc od počátku protivládních demonstrací. Násilnosti se šíří do regionů. Je to ke škodě obou stran, říká rozhlasový komentátor Milan Slezák.

Jedinou rozumnou variantou je podle Milana Slezáka pokračovat v jednání. To předpokládá, aby obě strany dokázaly v něčem ustoupit. Není to tak, že by jedna strana byla čítankově bílá a druhá jenom zástupcem mocností zla. Víme, že i mezi demonstranty, kteří nám mohou být v mnohém sympatičtí, jsou násilnické typy, které počítají s konfrontací. V jejich politických názorech se objevují mnohé předsudky, včetně rasových.

Čtěte také

Většina demonstrantů jsou lidé, kteří by si přáli prosadit politické změny pokojnou cestou. Na demonstrace začali docházet, až když viděli, že režim odmítá o transformaci uvažovat. Na začátku protestů se Ukrajinci vydali do ulic proto, že prezident Janukovyč nepodepsal už připravenou dohodu s Evropskou unií. Lidé Janukovyčovi vyčítají zneužívání moci, že se o moc nechce rozdělit, že potlačuje opozici a nadbíhá Rusku.


Přinese „šrotovač“ Renzi Itálii změny?

Italský premiér Enrico Letta podal demisi. Nahradí ho jeho rival Matteo Renzi. Nikoliv náhodou má přezdívku Šrotovač, uvedl Milan Slezák. Renzi stál pět let jako úspěšný starosta v čele Florencie. Běhá maratóny, jezdí na motocyklu. Italové na něj hledí jako na dynamického muže, který může přinést změny. Nebude to však mít lehké. Bude už třetím premiérem, který nemá mandát z voleb.

Vláda je slabá už od počátku. Itálii by prospěla změna volebního zákona, aby výsledky voleb přinesly jasnějšího vítěze. V italské politice má navíc stejnou váhu Poslanecká sněmovna i Senát. Vláda tak může být snadno paralyzována.

Čtěte také

Milan Slezák se vrátil i k odložení návštěvy prezidenta Uzbekistánu Islama Karimova. Prezident Miloš Zeman uvedl, že tím přicházíme o zajímavé kontrakty za 22 miliard korun. Je třeba obchodovat, ale zároveň připomínat i názory na lidská práva. To je výzva ke sladění názorů pro Hrad i ministerstvo zahraničí.

Záznam pořadu i ostaních odvysílaných pořadů si můžete poslechnout v našem iRadiu.

autor: msl
Spustit audio