Ukázat válku takovou, jaká je, znamená stát se její součástí, říká válečná dokumentaristka

17. červenec 2018

Fotila módu, ale neuspokojovalo ji to. A tak Jana Andert zběhla k válečné fotografii. Proč ten tematický kotrmelec? Zaujal ji příběh uprchlíků, a tak odjela na vlastní pěst do Iráku.

Pohybovala se po Iráku s jednotkou Golden Division. „Je to nejprofesionálnější armáda v Iráku. Byli vycvičeni Američany, takže mluvili výborně anglicky. Musela jsem si ale mezi vojáky vydobýt respekt a přemýšlet o každém svém kroku.“ Námět na dokument Mosul, který se promítal na festivalu v Karlových Varech, se jí zrodil v hlavě, když mluvila s vojáky.

„Můj film je válka hodně zblízka. Jsou tam vidět emoce i strach. Ukázat válku takovou, jaká je, znamená stát se její součástí.“ Do normálního života se jí vrací těžko a přiznává, že tahle zkušenost ji změnila. „To, co vidíte, je něco, co si nedokážete představit. To hlavní, co jsem si odnesla, je pohled na lidi. Jak se z hodného člověka může stát někdo úplně jiný.“

Jak získala povolení dostat se na frontovou linii? Co soudí o uprchlících? Hodilo se jí v Iráku studium psychologie? Poslechněte si ze záznamu.

autoři: vlk , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.