„Ty říkáš mamince mutinka?“ Daniela Stacha zpovídá Petr Vichnar

7. červenec 2020

„Jsem strašně rád, že si člověk nemůže vybírat rodiče. Protože já bych si tak dobře vybrat nedokázal,“ svěřuje se moderátor v rozhovoru na Dvojce.

„Ty říkáš mamince mutinka? To odjakživa?“ zarazil se moderátor Nočního Mikrofóra Petr Vichnar nad jednou z odpovědí Daniela Stacha. „Ve třetí třídě jsem se dostal do jazykové třídy a začal jsem s němčinou. A z toho to pak vzniklo,“ vysvětluje Stach.

„Já na svoje rodiče nedám dopustit. Jsem na ně hrozně pyšný a jsem strašně rád, že si člověk nemůže vybírat rodiče, protože já bych si tak dobře vybrat nedokázal,“ glosuje Stach. „Můj tatík je můj úžasný kritik. Dělá tu nejlepší kritiku. Tvrdou a konstruktivní.“

Rodiče nás vedli k samostatnosti

Oba Stachovi rodiče jsou vystudovaní chemici, ale v oboru nikdy nepracovali. Otec je programátor a maminka pracuje jako daňařka. „V mládí mě a sestru vedli k samostatnosti a zodpovědnosti.“ Stachova sestra se sama naučila japonsky z darovaných učebnic.

„Dneska mluví tak, že dokud jí Japonci nevidí, nepoznají, že není rodilá  mluvčí. K tomu má vynikající angličtinu, skvělou němčinu, základy francouzštiny. Vystudovala dvě vysoké školy, studovala v Japonsku, pracovala na prestižní japonské univerzitě. A k tomu je to bývalá reprezentantka ve vodním slalomu. Jsem na ní pyšný.“

Proč se nestal vrcholovým sportovcem, ale vrcholovým moderátorem? Jak se připravuje na vysílání? A který z hostů mu nejvíc utkvěl v paměti? 

autor: Petr Vichnar
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.